Učenici osnovne škole sipali otrov u flašicu vode!

Dijana Pantelić, učenica osnovne škole u Zavlaci kod Krupnja, umalo je otrovana u učionici.

- Naša kćerka Dijana, učenica osmog razreda Osnovne škole u Zavlaci kod Krupnja, samo srećom nije otrovana u školskoj klupi. Četvorica učenika iz njenog odjeljenja otišli su 3. ožujka u poljoprivrednu ljekarnu i kupili "velenizol", preparat za izbacivanje parazita iz krupne stoke, sipali ga u Dijaninu flašicu sa vodom, ali je naša kćerka već poslije prvog gutljaja shvatila da nešto nije u redu i ispljunula ostatak - kazali su novinarima Novosti Sandra i Milan Pantelić iz Donjih Brezovica.

Čudan ukus

Preparat koji su Dijanini školski drugovi sipali u flašicu od pola litra, u toj količini rastvara se sa 50 litara vode i daje krupnoj stoci od 1.000 kilograma, objašnjavaju Pantelići.

- Jedan od učenika je rekao Dijani da popije malo vode, ali je ona primijetila da je tečnost čudnog ukusa, i samo srećom je ispljunula ostatak - pričaju ogorčeni roditelji za Novosti.

Uzela je flašicu, odnijela je razrednoj i prijavila šta se dogodilo. Kada je nastavnica pozvala tih četvoro učenika, oni su tvrdili da su u Dijaninu flašicu sipali kredu. I na tome se i završilo.

Tek poslije nekoliko dana, žena koja radi kao čistačica u školi našla je u slivniku kesicu "velenizola", što joj je bilo sumnjivo i odnijela je u zbornicu.

- Direktor škole je tada odreagovao, jer mu je bilo sumnjivo - pričaju Pantelići.

- Pozvao je na razgovor učenike koji su kupili otrov i oni su poslije pola sata priznali šta su uradili, a zatim su potpisali izjave. Mi smo za to doznali tek poslije šest dana kada su nas pozvali u školu. Bili smo zgroženi i uplašeni, jer naše dijete je moglo da bude otrovano.

Izjave u policiji

Odmah su, kako kažu, slučaj prijavili policiji u Zavlaci. Direktor škole ih je, kako tvrde, uvjeravao da će dati sve od sebe da počinioci budu kažnjeni i premješteni u drugu školu. I roditelji i djevojčica dali su, u međuvremenu, izjave policiji.

- Za to vrijeme ova četvorica dječaka su nastavila bahato da se ponašaju po školi, a već u narednim danima jedan je ukrao školsku loptu, a zatim je sa trojicom drugova pobjegao sa nekoliko sati. Niko ih nije upisao, jer su se pojavili na kraju nastave sa izgovorom da su se zadržali negdje u putu.

U školi je održana sjednica Nastavničkog vijeća, na kojoj je izglasano da nestašnim đacima budu samo smanjene ocjene iz vladanja.

- U školi nam je rečeno da ništa više ne mogu da preduzmu, a ta ista djeca idu i dalje u razred sa našom Dijanom. Tu su pored nje svaki dan i tko može da nam garantira da neće pokušati da joj urade isto ili nešto slično. Ovaj događaj, sigurni smo, zaslužuje veću pažnju ne samo zbog našeg djeteta, već zbog zaštite druge djece - zaključuju Pantelići, koji očekuju reakciju državnih organa.

Nisu bili svjesni posljedica

Direktor Osnovne škole u Zavlaci, Zoran Aleksić, kaže, za "Novosti", da je zbog nemilog događaja vođen stegovni postupak protiv petoro učenika, pa je četvorici ocjena iz vladanja smanjena na jedan, a jednom na tri.

- Moj prijedlog Nastavničkom vijeću bio je da ta djeca budu premještena u drugu školu, ali nije dobio većinu glasova. Škola je, u suradnji sa policijom i Centrom za socijalni rad, uložila veliku energiju da se ovaj događaj do detalja ispita. Sve je rasvijetljeno, uslijedile su i sankcije i mislim da se ovakve i slične stvari neće ponoviti. Saslušavajući učenike, shvatio sam da nisu bili svjesni što se moglo dogoditi njihovoj drugarici, što ih, naravno, ne opravdava, ističe Aleksić.

29.03.2017 u 08:53