U Srbiji umrlo devet osoba, evo kako se zaštititi od ove bolesti

komarac
U Srbiji je od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila do sada umrlo devet osoba, a zaraženo ih je najmanje 102, objavio je u utorak Institut za javno zdravstvo ‘Dr Milan Jovanović Batut'.

U odnosu na prethodni tjedan kad je bilo evidentirano pet žrtava, broj umrlih je sad skoro udvostručen, a sve četiri nove žrtve groznice su iz Beograda.

Stradali od virusa Zapadnog Nila su iz Beograda, pet, Južnobačkog okruga, tri i jedan iz Južnobanatskog okruga, priopćio je Institut.

I najviše zaraženih je na području Beograda, 44, u Južnobačkom okrugu, 22, Južnobanatskom, 18, Zapadnobačkom, 6, Srednjebanatskom, 4, a po dva u još četiri okruga. Južnobanatki i Zapadnobački okrug graniče s Hrvatskom.

Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus Zapadnog Nila, koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca. Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima.

Infekcija najčešće prolazi bez simptoma (u 80 posto slučajeva), a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip.

Tek se rijetko može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga), Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te osobe koje imaju komorbiditet ili su imunosuprimirane (maligne bolesti, dijabetes, hipertenzija, kronična bubrežna bolest ili su transplantirane i sl.).

Kako se zaštititi?

Radi smanjenja rizika od infekcije VZN, osim mjera suzbijanja komaraca,Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je prošle godine upute:

- Nosite dugačke hlače i rukave tijekom boravka u području s puno komaraca.
- Upotrebljavajte sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente na koži nepokrivenih dijelova tijela. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača.
- Zaštitite prozore i vrata mrežama protiv insekata, odnosno boravite u klimatiziranim prostorima.

Pored važnih mjera dezinsekcije neophodno je sudjelovanje svakog pojedinca u borbi protiv komaraca:

- Uklanjajte razne nakupine vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca, u našem okolišu, (okućnice, balkoni, terase, vrtovi),
- Redovito praznite (barem jednom tjedno) ili pokrijte nakupljenu vodu (spremnici vode, plitice lončanica za cvijeće, odbačene posude i igračke, automobilske gume, limenke i sl.)