Tursko širenje na Siriju

Recep Tayyip Erdogan, Turski premijer, zabrana YouTubea i Facebooka, oporba traži Erdoganovu ostavku, Erdogan, Facebook, YouTube, twitter, branitelji, Koordinacija braniteljskih udruga, BIH, Recep Tayyip Erdogan, Turska, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, PKK, SAD, Turska, Recep Tayyip Erdogan, Recep Tayyip Erdogan, izbjeglice iz Sirije, Summit G20, predsjednik Europske komisije, Recep Tayyip Erdogan, Turska, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Recep Tayyip Erdogan, kurdi, ISIL, Recep Tayyip Erdogan, Turska policija, Zaman dnevni list, dnevni list Zaman, Recep Tayyip Erdogan, Turska, kurdi, dnevni list Zaman,  Cihan, novinska agencija Anadolu, Recep Tayyip Erdogan, Erdogan, Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, kurdski militanti , Turska, Recep Tayyip Erdogan, Turska, turski konzulat, Recep Tayyip Erdogan, Turski predsjednik, EU članstvo, Turska,  EU i Turska, Armenski genocid, Turski predsjednik, Angela Merkel, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan, bundestag, Rezolucija o genocidu, Armenci , Recep Tayyip Erdogan,
Pet godina kurdske snage u Afrinu pripremale su obranu, znajući da će prije ili kasnije biti potrebno braniti grad od strane nekog tko će osporiti njihovu kontrolu. Jedino što nisu točno mogli prognozirati tko će to biti - turska vojska, sirijska vojska, ili možda ISIL. U konačnici je to bila turska vojska, a obrana koja se pripremala 5 godina raspala se rano jutros u manje od 5 sati.

Neki će reći da je ovo vrlo čudno. Zašto se kurdski YPG tako naglo povukao i odustao od grada, a ne tako davno, prije svega nekoliko tjedana, tvrdili su kako će Afrin biti "grob" turskoj vojsci? Izjave te vrste nisu čudne, ali jutrošnje prepuštanje grada FSA militantima i turskoj vojsci jest čudno.

Podsjetimo, grad se već nekoliko dana nalazio u okruženju turske vojske, a ovog tjedna prekinut mu je i dotok pitke vode. Možda je to YPG uvjerilo da jednostavno nemaju šanse i da je bolje ne gomilati gubitke u Afrinu jer nove bitke svakako predstoje. No, s druge strane sirijska vojska preživjela je godinama u potpunom okruženju ISIL-ovih terorista u Deir Ezzoru na istoku zemlje, tako da pružanje otpora unatoč okruženju nije nekakva neviđena pojava.

 

Tursko veleposlanstvo u Danskoj napadnuto molotovljevim koktelima

Najmanje dvoje ljudi napalo je rano u ponedjeljak tursko veleposlanstvo u Kopenhagenu molotovljevim koktelima, uzrokujući manju štetu na vanjskom dijelu zgrade, dok ozlijeđenih nije bilo.

U doba napada zgrada veleposlanstva bila je prazna.

Policija je izašla na mjesto događaja i istražuje slučaj, a zasad nitko nije uhićen, kazali su policijski dužnosnici za Reuters.