TEK SU UVELI PRISTOJBU Venecija naplaćivanjem ulaza u grad zaradila blizu milijun eura

Venecija
Unsplash

Novouvedena pristojba za turiste na jednodnevnom izletu u Veneciju gradu je donijela 975.000 eura prihoda u prvih 11 dana pokusnog razdoblja.

Pristojba, koja je prvi put uvedena od 25. travnja, naplaćuje se po standardnoj cijeni od 5 eura. Grad je jučer izvijestio kako je ukupno prodao više od 195. 000 ulaznica, malo premašivši očekivanja.

Pristojba će se naplaćivati ​​gotovo sve subote i nedjelje do sredine srpnja, kada će grad preispitati cijenu, prenosi Hina.

Troškovi sustava naplate zasad veći od prihoda

Kao opće pravilo, cjelodnevni posjetitelji između 8.30 i 16 sati obvezni su platiti pristojbu i dobiti QR kod, koji služi kao dokaz plaćanja. Ogluše li se, mogu dobiti kaznu do 300 eura.

Domaće stanovništvo, gosti s noćenjem, studenti i djeca do 14 godina oslobođeni su plaćanja pristojbe.

S oko 15 milijuna posjetitelja godišnje, Venecija je jedna je od najposjećenijih turističkih destinacija na svijetu. Masovni turizam gradu donosi velike prihode, ali gužve stvaraju gradu i velike probleme.  Često je gotovo nemoguće proći uskim uličicama oko Markova trga i mosta Rialto, dviju najpopularnijih turističkih znamenitosti.

Ne zna se hoće li Venecija zadržati naknadu i nakon pokusnog razdoblja.

Odluče li gradski čelnici zadržati tu politiku, prihod od naknada koristit će se za održavanje cesta, kanala i zgrada. Trenutačno su, međutim, troškovi uvođenja naknade i uspostave sustava plaćanja ulaznica još uvijek veći od prihoda.