Tko je Miro Cerar?

Janez Janša, Miro Cerar, prijevremeni parlamentarni izbori, Slovenija, Slovenija, Miro Cerar, prijevremeni parlamentarni izbori, Hrvatska zemlja, Miro Cerar, Slovenija, Bosna i Hercegovina
Cerar je diobio dvostruko više glasova od demokratske stranke Janeza Janše.

Janša se trenutno nalazi u zatvoru zbog korupcije, a Slovenci vjeruju kako se pobjeda Cerara može objasniti time što birače u mnoogme podsjeća upravo na Janeza Drnovšeka i njegovu sposobnost premošćivanja podjele na ljevicu i desnicu. Cerar najavljuje prekid s podjelama te izlazak Slovenije iz krize. Obećao je stvoriti uspješnu i normalnu Sloveniju, a birači mu očito vjeruju.

Ali, tko je Miro Cerar? Rođen je 25. kolovoza 1963 u sportskoj obitelji - sin je istaknutog olimpijskog gimnastičara Miroslava cerara i gimnastičarke Zdenke Cerar. Majka mu je kasnije postala istaknuta slovenska pravnica, te se dao njenim stopama. Danas je Cerar ugledni slovenski političar i pravnik, koji je od 2011. do 2013. godine redom izabran za najistaknutijeg slovenskog pravnika
.

Profesor je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, sudjelovao je u pisanju slovenskog Ustava. Bio je predavač i mentor mnogim (danas istaknutim) učenicima, proputovao je mnoge zemlje, a bio je i gostujući profesor na Sveučilištima u Sjedinjenim američkim državama.

Ove je godine osnovao svoju stranku koja je od početka vodila na svim javnim anketama. Zanimljivo je kako je Cerar 1981. godine izbjegao sigurnu smrt. Naime, obitelj je tog ljeta odlučila otići na ljetovanje na Korziku. Trebali su se ukrcati na avion, ali njegova se sestra razboljela pred putovanje. Ostali su tako u Sloveniji, a avion kojim su trebali putovati srušio se na planini San Pietro. Poginuli su svi putnici na letu.

Stranka Mire Cerara jučer je postigla veliki uspjeh na parlamentarnim izborima. Osvojili su 38 mandata od ukupno 90, a stranci Janeza Janše pripalo je samo 19 mandata. Nakon objavljivanja prvih neslužbenih rezultata, Cerar je rekao kako je vrlo zadovoljan rezultatom i kako je sposoban Sloveniju izvesti iz krize. "Odgovornost je vrlo velika. Morat ćemo se potruditi, izbjeći koruptivne kušnje. Državu treba bolje urediti. To smo najavili, a toga ćemo se i držati", izjavio je Cerar.