SPOROVI VRIJEDNI MILIJARDE Bosnu i Hercegovinu tužili Hrvatska, Slovenija i Indija

banka,blagajnica,pronevjera

Četiri trenutna spora zbog kojih je naša država tužena po različitim osnovama teška su više od 2,3 milijarde KM. Informacije su to Pravobraniteljstva BiH. Tužili su nas Slovenci, Indijci i Hrvati. Po tri osnove zbog objekata u RS-u, a po jednom zbog objekta u Tuzlanskoj županiji, piše Fokus.

Prema podacima iz Pravobraniteljstva BiH, Elektrogospodarstvo Slovenija – Razvoj in inženjering tužilo je BiH jer se smatraju oštećeni zbog ulaganja u RiTE Ugljevik po samoupravnim sporazumima. Navodni štetni u ovom sporu je RS, a vrijednost spora iznosi čak 695.175.000 eura. Okončanje ovog spora se još ne nazire.

Grupa tužitelja iz Slovenije, Viaduct Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, tužili su RS odnosno BiH jer se smatraju oštećenik u okviru koncesije za izgradnju hidroelektrane na rijeci Vrbas. Tužba je teška 42.600.000 eura, a vrijeme procijenjeno za okončanje spora je kraj 2024. godine. U ovom predmetu je uložena revizija.

Indijci Pramod, Sangeeta, Vartika, Shristi i Divyesh Mittal tužili su državu odnosno nadležne u Tuzlanskoj županiji jer se smatraju oštećenim kod ulaganja u formu Global Ispat i Koksnu industriju Lukavac. Tužbeni iznos je 400 milijuna dolara a vrijeme procijenjeno za kraj spora je kraj 2026. godine.

Također i Hrvatska elektroprivreda je tužila BiH odnosno nadležne u RS-u zbog ulaganja u RiTE Gacko po samoupravnim sporazumima, a tužba je teška 100 milijuna eura. Iako je navedeno da je ovaj predmet u fazi mirnog rješavanja spora, nepoznato je kada bi se mogao okončati.