Teroristi mogu izvršiti napad oružjem za masovno uništenje

ekspolozija, OPCW, Organizacije za zabranu kemijskog oružja, nato, kemijsko oružje
Mogućnost da terorističke skupine upotrijebe oružje za masovno uništenje predstavlja realnu opasnost koja bi imala katastrofalne posljedice, rekli su u ponedjeljak sudionici konferencije NATO-a u Ljubljani.

»Dolazak tog oružja u ruke terorista predstalvja najgori scenarij«, kazao je na početku dvodnevne konferencije u organizaciji NATO-a zamjenik glavnog tajnika Alexander Vershbow, upozoravajući na terorističke prijetnje i izazove s kojima se susreće međunarodna zajednica.

Posljedice eventualnog terorističkog napada oružjem za masovno uništenje imale bi uništavajući učinak, kako u gospodarskom tako u psihološkom smislu, čak ako bi takav napad imao manje razmjere, upozorio je s bojišta u Siriji i Iraku u zemlje odakle su tamo otišli.

Glavni direktor Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Ahmet Üzümcü kazao je da se ta međunarodna organizacija sve više usmjerava u napore kako spriječiti da »nedržavni akteri« dođu do opasnog kemijskog oružja što bi dovelo do kemijskog terorizma.

Uz to, OPCW surađuuje s mnogim državama koje imaju isti cilj i proučava pravne aspekte koji bi mogli pomoći u sprječavanju takvih napada, dodao je.

Hina