Rat u Beogradu: Razbijali glave policiji i palili zgrade

U beogradskom parku Manjež oko 11 sati okupilo se oko tisuću aktivista gay prava i onih koji ih podupiru. Bili su opkoljeni jakim policijskim snagama jer ih je sa svih strana vrebalo stotine huligana. 

Ubrzo su počeli napadati policiju sa svih strana. Na Slaviji je ispaljen suzavac, a huligani su zapalili kontejnere za smeće kod crkve Svetog Marka te pokušavali probiti policijski obruč, što im je i uspjelo kod hotela Moskva. Razbili su i pokretni mamograf te zapalili autobus. U nekoliko navrata protivnici gay aktivista kamenovali su policiju na više mjesta i bacali Molotovljeve koktele. Ukupno je 5000 policajaca bilo raspoređeno u centru grada. Policija je upomoć pozvala i antiterorističku jedinicu, konjičku jedinicu, a helikopteri su nadlijetali grad. U Krunskoj ulici ispred predstavnišva Demokratske stranke 200 ljudi je razbijalo prozore, bacalo zapaljive koktele. Uništili su sporedni ulaz u zgradu. Požari su pod nadzorom vatrogasaca. Kasnije su pokušali provaliti u zgradu Hitne pomoći.

Ozlijeđeno je više od 70 policajaca. Samo jedan policajac je teže ozlijeđen, a ostali su lakše. Priveli su više od 100 ljudi, a 51 huligan je zadržan u pritvoru. Dvadesetak civila je ozlijeđeno, među kojima i jedan aktivist iz Švicarske.
Gay aktivisti završili su šetnju gradom nakon podneva i nastavili druženje u Studentskom centru. Napadi huligana nisu prestajali sve do 15 sati. Iako je ujutro javljeno da je pred kućom pretučen organizator parade Boban Stojanović, to je kasnije demantirano, piše Blic.

izvor: 24sata.hr