Predsjednik Europske komisije: Neotvaranje pregovora s Albanijom i S. Makedonijom je ogromna povijesna greška

Bakir Izetbegović

I dok se Sjeverna Makedonija sprema za izvanredne izbore, ne prestaje razočarenje na Zapadnom Balkanu zbog neslaganja unutar EU oko početka pregovora sa ovom zemljom i Albanijom. Pojedinci iz EU sve nazivaju "povijesnom greškom", mnogi su suglasni kako se radi o katastrofalnoj odluci EU u kojoj prednjači Macron. Pravila se ne mogu mijenjati u tijeku igre.

"Kao što je to u životu, za tango je potrebno dvoje", riječi su Johannesa Hahna, Europskog povjerenika za proširenje.

Ali na ovom podiju za igru ostala je samo EU, bez zemalja Zapadnog Balkana.

Odlazeći europski povjerenik razočaran, razočarani i drugi čelnici EU

"Ovo je ogromna povijesna greška, ogromna povijesna greška. I nadam se da će biti privremena, da neće ostati momorirana u trajnom sjećanju kao povijesna greška", smatra Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

A ovo je ključni faktor u donošenju jučerašnje odluke lidera EU. Francuski predsjednik je još ranije najavio da dok se stvari unutar EU ne srede, neće se razmatrati prijem novih članova u EU.

"Nekoliko zemalja je bilo protiv otvoranja pregovora. Francuska je jedna od njih. Reći ću vrlo jasno, ne da nisu učinjeni napori, da nema napretka, ali želim kazati da ne postoji sav traženi napredak. Još uvijek imamo pitanja kojima bi se mogli vratiti, nedosljednosti, situacije sa ovim zemljama kada su u pitanju migranti i poštivanje svih pravila", istakao je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

U BiH koja kaska za zemljama regije u pridruživanju EU, očekivano razočarenje zbog Sjeverne Makedonije i Albanije, prenosi N1.

"Stalno su im puna usta kako treba završiti proširenje, kada dvije zemlje koje su napravile značajne iskorake i puno onoga što je tražila Europska unija, učine taj korak. Onda imate ovo, nemate koncenzusa. Tako da je to jedna loša poruka", kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

"Europa mora ostati jasna u smislu proširenja na Zapadni Balkan. Europska perspektiva kao nešto što ujedinjuje Zapadni Balkan mora ostati jasna, precizna i živa. U protivnom Z. Balkan će biti i dalje pod udarom značajnijeg uticaja nekih drugih regionalnih sila", smatra Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Je li ovakvim neslaganjem čelnika EU, Zapadni Balkan postao neinteresantan sa europske lidere ? Analitičari smatraju da nije, ali problem je što je ovaj prostor geopolitički nedefiniran i svi ga žele.

"Uvidjeli su da postoji... da i neke druge sile nastoje ući u taj teritorij, u tu rupu koja je okružena. Krofna, koja u američkim filmovima kada je vidimo kada je policajci jedu, ona je okrugla, ima rupu u sredini, nešto kao đevrek u sredini. Sve okolo je u NATO-u, a unutra je rupa, to je Zapadni Balkan", kazao je Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa u Londonu.

"U odnosu EU i BiH, mi smo ti u čijem je dvorištu lopta već godinama i nemamo mi apsolutno pravo da se žalimo. Iako će ova odluka EU ovdje biti iskorištena na sve moguće načine da se sutra snage koje nas vuku prema 90-tim iskoriste ovo kao alibi i kažu, vidite da nas neće EU", smatra Denis Čarkadžić, politički analitičar.

Ni Junckerove suze neće pomoći zemljama Zapadnog Balkana da pristupe EU. Do daljnjeg je sve na čekanju, do onog momenta kada će čelnici EU reći, "možete na podij za igru."