TKO JE LUIGI SORECA? Talijan mijenja Sattlera na mjestu predstavnika EU u BiH

Luigi Soreca

Europska služba za vanjske poslove objavila je službene nominacije za šefove izaslanstava EU, a jedna od njih se odnosi na nasljednika Johanna Sattlera, aktualnog šefa Izaslanstva EU u BiH.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell za njegovog nasljednika predložio je Talijana Luigija Sorecu, koji je aktualni posebni predstavnik Europske službe za vanjske poslove za pitanja migracija.

Doticaj s BiH

Sattler ovu funkciju napušta 31. kolovoza, a on sam nominiran je za poziciju šefa Izaslanstva EU u Crnoj Gori, prenosi Fokus.

Prema proceduri, šefove izaslanstava EU u konačnici imenuje predsjednik Europskog vijeća nakon preporuke visokog predstavnika za vanjsku politiku koji je i potpredsjednik Europske komisije.

Šefovi izaslanstva EU su ili službenici institucija EU kao što je EEAS ili su izabrani iz diplomatske službe 27 država članica EU. Soreca je, prije navedene funkcije u EEAS-u bio šef Izaslanstva EU u Albaniji gdje je, prema općem mišljenju, dobro obavljao svoj posao.

U tijeku svoje karijere u institucijama EU Soreca je imao doticaja s BiH. Naime, za vrijeme intenzivnih razgovora o implementaciji bezviznog režima za građane BiH 2011. godine Soreca je bio šef odsjeka za vanjske poslove u Glavnom direktoratu za proširenje EU odnosno na čelu izaslanstva Europske komisije koja je tada obavljala niz razgovora s izaslanstvom BiH.

Prije pozicije šefa Izaslanstva EU u Albaniji koju je obavljao od 2018. do 2022. godine Soreca je bio direktor odjela za unutarnje poslove i sigurnost u EU (DG HOME), čije nadležnosti su borba protiv terorizma i radikalizacije, organiziranog kriminala, trgovine droge, korupcije i cyber kriminala. Bio je zadužen za podršku EU za suradnju u provođenju zakona na europskoj i međunarodnoj razini, te član Upravnog odbora EUROPOL-a, CEPOL-a (obuka policije) i EMCCDA (Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama).

Terorizam i migracije

U sazivu Europske komisije Jean – Claude Junckera je koordinirao aktivnosti oko pripreme, usvajanja i implementacije Europske agende o sigurnosti u travnju 2015. Tijekom terorističkih događaja koji su se na tlu Europe odigrali u razdoblju 2015-2017 u EU, s ove pozicije, koordinirao je politiku EU kao odgovor na napade u smislu novih zakonodavnih i političkih inicijativa, uključujući pripremu i usvajanje Direktiva o terorizmu, vatrenom oružju i pranju novca, Akcijskog plana za vatreno oružje i eksplozive i stvaranje EU centra za borbu protiv terorizma pri EUROPOL-u.

U oblasti trgovine drogom bio je odgovoran i za Akcijski plan EU o trgovini drogom za 2017. - 2020. Od 2006. do 2013. koordinirao je pokretanje i implementaciju Dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa zemljama Zapadnog Balkana.

Luigi Soreca se pridružio Europskoj komisiji 2001. godine. Pravnik je po struci, a karijeru je započeo u bankarskom sektoru u Italiji, nakon čega se pridružio Ministarstvu unutarnjih poslova Italije 1992. godine.