FOTO  Povjesni događaj za Hrvate u Nizozemskoj: Đakonsko ređenje Borisa Plavčića

župa Nikola Tavelić, Hrvati u Nizozemskoj, Rotterdam, HKŽ sv.Nikola Tavelič u Nizozemskoj
U nedjelju, 8.studenog, u Katedrali Sv. Lovre i sv. Elizabete u Rotterdamu član Hrvatske katoličke župe sveti Nikola Tavelić,Boris Plavčić zaređeni je za đakona.

Za đakona ga je zaredio biskup rotterdamski J.H.J. van den Hende u svečanom euharistijskom slavlju, gdje su između ostalih nazočili domaćin fra Juro Tokalić mnogobrojni svećenici,sjemeništarci i profesori sa Bogoslovije "Het Willibrordhuis " iz nizozemskog grada Haarlema te mnogi drugi gosti iz društvenog života Nizozemske.

Rotterdamski biskup van den Hende na kraju svečanog euharijstiskog slavlja obratio se riječima ohrabrenja, čestitao je đakonu, njegovim roditeljima, župi i župljanima i sve nazočne pozvao na druženje u kantini crkve gdje se po običaju uživalo u domaćim delicijama zaigralo kolo i zapjevala pjesma.

Također na kraju euharistijskog slavlja obratio se svim nazočnim i fra Juro Tokalić ,pozdravio je sve vjernike i roterdamskom biskupu Mns.J.H.J. van den Hende zahvalio na pohodu župi ,čestitao i zahvalio svim koji su nazočili ovom povjesnom događaju Hrvata u Nizozemskoj .

Pjevanje tijekom euharijstijskog slavlja predvodio je zbor Katedrale Sv.Lovre i Sv.Elizabete podpomognuti s pjevačkim zborom Carmina Croata.Inače, Carmina Croata je pjevački zbor koji djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Nikole Tavelića u Rotterdamu.

O Borisu Plavčiću:

Početkom mjeseca rujna 2008. godine mladić iz naše župe, Boris Plavčić otišao je na Bogosloviju "Het Willibrordhuis " u Vogelenzang, u blizini Haarlema. Možda čudno zvuči, za sredinu u kojoj živimo, ali istinito: Boris jednostavno želi postati svećenik. Uvijek aktivan u zajednici ,vedar i raspoložen, pobožan, puno je svog slobodnoga vremena posvetio ovoj misiji kroz razne aktivnosti. Nikada se nije štedio, rado je i u takvim je okolnostima niknula klica njegovoga duhovnog zvanja.

Boris Plavčić danas ima 26 godina i u jednom od razgovora je rekao:

"Imao sam želju vratiti se u rodni kraj - pripovijeda Boris - a, tko ne bi volio biti svećenik u svome kraju! Ali ipak, rekao sam sebi: Ne moja volja, Bože, nego tvoja. Zato ostajem u Nizozemskoj u biskupiji Rotterdam. Prije sam imao mnoge planove za život, ali sada imam samo jednu želju i plan, a to je slijediti njegov glas koji osjećam u svome srcu. Želim svjedočiti o vjeri, nadi i ljubavi koju mi je Gospodin darovao.''

 

Kako je danas bilo u Rotterdamu pogledajte u našoj foto-galeriji

 

HERCEGOVINA.info