Pavković: Šešelja u Haag ili na psihijatriju

vojislav šešelj, srpska radikalna stranka, tumor, vojislav šešelj, Beograd, Predrag Matić, vojislav šešelj, Jadranka Kosor bivša premijerka Hrvatske, vojislav šešelj, bujica, Ivo Josipović, HAG, vojislav šešelj, šešelj, sud, šešelj, sloboda, tužiteljstvo, zahtjev, mladen pavković, vojislav šešelj, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZHB, Koordinacija Hrvatskih udruga, Koordinacija braniteljskih udruga, vojislav šešelj, vojislav šešelj, goran hadžić, vojislav šešelj, ICTY, Proces u Haagu, vojislav šešelj, Vukovar, ICTY, vojislav šešelj, žalbeno vijeće ICTY-ja

Takva odluka je sramna i nedopustiva, tim više što je ovaj čovjek nastavio širiti mržnju i veličati Veliku Srbiju. Hrvati se s ovom i ovakvom odlukom ne smiju pomiriti. Naime, sjetimo se samo na koji se način taj isti sud odnosio prema optuženim Hrvatima, ali i kako se danas odnosi prema časnim i nevinim hrvatskim generalima iz Bosne i Hercegovine. Kako se konkretno ponašao kad je general Mladen Markač bio na privremenoj slobodi. Zar smo to zaboravili? Markač nikada nije širio mržnju. Međutim, bilo je dovoljno da ode na jedan dan iz kućnog pritvora u lov te da ga taj isti Haaški sud odmah vrati na robiju. Sud uopće nije zanimalo da je u tom trenutku Markač bio i teško bolestan. ( Po povratku u Haag iznimno brzo je i operiran). A bio je cijelo vrijeme nevin u zatvoru! No, ono što je najžalosnije je činjenica da su hrvatskog generala optužili i razotkrili pojedini tzv. hrvatski novinari, objavljujući fotografije gdje se vidi kako je Markač s prijateljima u lovu. Ti novinari izvrsno su obavili zadaće doušnika i izdajnika, ali...za razliku od Šešelja, nevinog su čovjeka poslali na robiju, gdje mu je nakon povratka u Haag bio ugrožen i život.

Hrvatske institucije nisu se založile da Markač ostane u Hrvatskoj, već su pojedini njihovi predstavnici govorili da se ne žele miješati u sudske procese. (sic!) Sramno i žalosno, baš kao što je to slučaj i danas kad su u pitanju generali iz BiH, za koje više nitko i ne pita. A Šešelj je tobože druga priča! Pogledajte samo kako ovog zločinca štiti srpski državni vrh, koje i on pljuje. Ne usude mu se ništa ni prigovoriti (jer su zajedno s njim i ratovali, kao agresori, u BiH i Hrvatskoj). Vjerojatno su se, potajno, i sami Srbi iznimno zauzeli da Šešelj ostane u Beogradu. Oni ne blate svoje "pomoz Bog junake", kao što se mi često sramno odnosimo prema Junacima hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Ne, to tako ne smije biti. Hrvatska mora dići "nebo i zemlju" da Šešelj ponovno završi iza rešetaka. Ne smijemo se miriti odlukom Haaškog suda, tim više što ni jedan optuženi Hrvat nije imao takav tretman kao ovaj ratni zločinac, koji si je umislio da je novi Adolf Hitler.
Stoga tražimo od hrvatskih institucija da u povodu ove sramne odluke Haaškog suda, ako treba, povuku iz Beograda i hrvatskog veleposlanika te da na taj način daju do znanja da se ne slažu time da jedan od najvećih srpskih zločinaca i dalje ostaje na slobodi, dok primjerice jedan Veljko Marić trune u Srijemskoj Mitrovici, kojem Srbi ne dopuštaju ni da ga posjete njegovi prijatelji i poznanici.

U "slučaju Šešelj" ne smijemo se ponašati kao što se ponašao bivši predsjednik države Josipović, koji se gotovo u ništa "ne bi htio miješati". Od Kolinde Grabar Kitarović očekujemo ne samo žaljenje što je ovaj zlikovac i dalje na slobodi, već njezinu poznatu odlučnost, da udari šakom u stol, i da kaže - Ne, Srbi, ne možete se tako ponašati! Naime, zbog sva zla koje je učinio nakon povratka iz Haaga ovaj bi čovjek, da je pravde, trebao odgovarati u Srbiji, pa ako ga ne će zatvoriti Haag neka mu sude i neka ga zatvore njegovi, tim više što "utječe na svjedoke i ponavlja kaznena djela". Osim toga, Šešelj je i bolestan, pa ga privremeno ili stalno treba smjestiti u neku psihijatarsku ustanovu.
Zaslužio je!

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)