Papine riječi o prezervativu "instrumentalizirane"

"Razna pogrješna tumačenja" Papinih riječi stvorila su "pomutnju u stajalištima Katoličke crkve o pojedinim pitanjima spolnoga morala", ocijenila je Kongregacija za nauk vjere.

- U pojedinim slučajevima s nakanom da smanji opasnost od zaraze" muška prostitutka uporabom prezervativa može ipak "učiniti prvi korak prema čovječnijoj seksualnosti - napisao je Benedikt XVI.

- Papina misao često je bila iskorištavana za svrhe i interese koji nemaju veze sa smislom njegovih riječi - priopćila je Kongregacija i objasnila da te riječi "ne mijenjaju ni nauk, ni moral, ni pastoralnu praksu Crkve".

Kongregacija podjednako odbacuje "pozitivnu prekretnicu", kako su neki protumačili Papine riječi, kao i "zabrinutost" onih koji su ih iščitali kao promjenu crkvenih stajališta o borbi protiv AIDS-a.

Tumačenje da je Crkva prihvatila uporabu prezervativa kao sredstvo za sprječavanje neželjene trudnoće posve je "proizvoljno", piše Kongregacija i podsjeća da Crkva dopušta samo "možebitnu uporabu prirodnih metoda reguliranja plodnosti".

Kad je riječ o prostituciji, "kršćanski moral to je uvijek smatrao teško nemoralnim činom", piše Kongregacija, no dodaje: "Neprijeporno je da onaj tko rabi prezervativ kako bi smanjio opasnost za život druge osobe, umanjuje time i zlo povezano s vlastitim nedopuštenim ponašanjem."

Papine riječi o prezervativu potaknule su niz reakcija u cijelome svijetu.

Dva dana prije izlaska knjige Vatikan je inzistirao da je riječ o iznimnu slučaju uporabe prezervativa i ocijenio da se "Papino razmišljanje ne može shvatiti kao revolucionarna prekretnica".

(Hina)