Obilježena 71. godišnjica atomskog bombardiranja Nagasakija

09.08.2016

U japanskom gradu Nagasakiju danas je obilježena 71 godina otkad je taj grad uništen kad su u Drugom svjetskom ratu Sjedinjene Države bacile atomsku bombu.

Više tisuća ljudi, uključujući preživjele i rođake žrtava, prisustvovalo je obilježavanju, tijekom kojeg je točno u 11:02 sati, kad je na današnji dan prije 71 godinu pala bomba, minutom šutnje odana počast žrtvama, prenosi AFP.

U eksploziji bombe je poginulo oko 74.000 ljudi, dok su još tisuće njih preminule narednih mjeseci i godina od posljedica radijacije. Atomska bomba je bačena na Nagasaki tri dana nakon što su američke snage po prvi put u povijesti bacile taj tip bombe, na japanski grad Hirošimu, pri čemu je poginulo ukupno 140.000 ljudi.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue je pohvalio posjetu američkog predsjednika Baracka Obame Hirošimi ranije ove godine, što je bila prva posjeta jednog predsjednika SAD tom gradu.

- Poznavanje činjenica predstavlja osnovu za početak razmišljanja o budućnosti bez nuklearnog oružja - rekao je Taue i pozvao i druge svjetske lidere da posjete njegov grad.

Japanski premijer Šinzo Abe je u govoru u Nagasakiju pozvao svjetske lidere da poštuju globalni Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

- Ne smijemo da dozvolimo reprizu užasnih događaja iz Hirošime i Nagasakija, koji su se dogodili prije 71 godinu - istaknuo je Abe.

FENA

loading...