UPOZORENJE PROFESORA "Ako ne promijenimo zakon, svi Japanci će za 500 godina imati isto prezime"

Japanci

Svi u Japanu imat će isto prezime do 2531. godine osim ako se zakoni ne promijene kako bi se bračnim parovima omogućilo da imaju različita prezimena, pokazuje nova studija. Sato je najpopularnije prezime u Japanu, a nosi ga 1.5 posto stanovništva.

Studija koju je vodio Hiroshi Yoshida, profesor na Sveučilištu Tohoku, predviđa da će 100 posto stanovništva nositi navedeno prezime ako se ne promijeni zakon koji trenutno zahtijeva od muža i žene da uzmu isto prezime, piše Sky News.

Profesor Yoshida naglasio je da je njegova procjena "mehanički izračunata na temelju pretpostavljenog scenarija". "Ako svi postanu Sato, možda će nas se morati oslovljavati imenom ili brojevima. Mislim da to ne možemo nazvati dobrim svijetom za život", upozorio je. 

Studiju naručili oni koji žele promjenu zakona

Prema istraživanju, udio Japanaca s prezimenom Sato porastao je 1.0083 puta od 2022. do 2023. godine. Ako ta stopa ostane konstantna, bez promjene zakona, polovica japanskog stanovništva imat će to prezime 2446. godine.

Yoshida smatra da će ova pojava "potkopati individualno dostojanstvo". "To bi također dovelo do gubitka obiteljskog i regionalnog nasljeđa povezanog s prezimenima", istaknuo je. Studiju su naručili Think Name Project i druge organizacije koje žele promjenu japanskih zakona kako bi parovi mogli odabrati različita prezimena.

Japan je jedina zemlja na svijetu koja zahtijeva da bračni parovi koriste isto prezime. Prema scenariju u kojem je parovima dopušteno uzimati različita prezimena, profesor Yoshida predviđa da će se 8 posto Japanaca prezivati Sato do 2531.

To je izračunao koristeći podatke iz istraživanja Japanske konfederacije sindikata iz 2022., koje je pokazalo da 39.3 posto ispitanika želi dijeliti prezime čak i ako je imalo mogućnost korištenja zasebnih prezimena.