Krv na ulicama Kijeva: Policija ubila troje prosvjednika

Kijev, ukrajina, prosvjedi, Viktor Janukovič, vitalij kličko
Troje prosvjednika ubijeno je u utorak u pucnjavi do koje je došlo tijekom nasilja u Kijevu, rekli su novinarima izvori u oporbi, dok je Rusija za novu eskalaciju nasilja optužila politiku Zapada.

U nasilju je najmanje 150 prosvjednika ozlijeđeno, od kojih 30 teže, dodali su isti izvori.

Nekoliko tisuća prosvjednika sukobilo se s policijom u blizini zgrade ukrajinskog parlamenta u utorak, u prvom stvarnom nasilju u Kijevu u tri tjedna, javljaju agencije.

Prosvjednici su prijepodne krenuli prema parlamentu kako bi održali pritisak na predsjednika Viktora Janukoviča da se odrekne nekih od svojih velikih predsjedničkih ovlasti. Sto metara prije zgrade dočekala ih je policijska blokada. Prosvjednici su policajce počeli gađati kamenjem, molotovljevim koktelima zapalili su dva policijska kamiona, a snage sigurnosti uzvratile su suzavcem i gumenim mecima.

Ukrajinska televizija u prvim izvještajima javlja da je najmanje petero prosvjednika ozlijeđeno u sukobima. Oporbeni lider Vitalij Kličko, reagirajući na novo nasilje na ulicama, pozvao je Janukoviča da povuče interventnu policiju s ulica. »Pozivam predsjednika da makne Berkut (specijalne policijske postrojbe) s ulica. To bi bila odluka pravog čovjeka«, rekao je Kličko.

U parlamentu je istovremeno pedesetak oporbenih zastupnika okružilo govornicu i prekinulo redovnu raspravu. Traže da zastupnici rasprave njihove zahtjev da se ukine ustav iz 2010. i vrati onaj iz 2004. po kojem je predsjednik države imao manje ovlasti. Te promjene bi značile da parlament, a predsjednik države, imenuje premijera, članove vlade i pokrajinske guvernere. To bi također moglo dovesti do prijevremenih predsjedničkih izbora, što je jedan od ključnih zahtjeva oporbe.

Rusija je priopćila da je nasilje u Ukrajini »rezultat« politike Zapada koja je potaknula njegovu eskalaciju.

»Ono što se u ovome trenutku događa u Kijevu izravan je rezultat politike koju provode zapadni političari i europske strukture. Oni od početka krize zatvaraju oči pred nasiljem što ga provode radikalne snage u Ukrajini potičući eskalaciju nasilja i provokaciju legalnih vlasti«, stoji u priopćenju ruskoga ministarstva vanjskih poslova.

Hina