Izrael prijeti Iranu

izrael, iran, Netanyahu, međunarodne sankcije, Ženeva, Netanyahu, iran, izrael, Izraelski premijer, pregovori u Ženevi, Benjamin Netanyahu, iran, izrael
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je Iranu da će se suočiti sa snagom "međunarodne koalicije" ukoliko se usude blokirati ključnu pomorsku rutu u blizini jemenske obale. Pritom se očito referirao na nedavne napade jemenskih Houthi pobunjenika na saudijske naftne tankere, a Netanyahu, baš kao i Saudijska Arabija, vjeruje da iza jemenskih pobunjenika stoji Iran.

Incident u blizini jemenske obale Netanyahu je nazvao "oštrim sukobom s iranskim satelitima koji pokušavaju sabotirati međunarodni brodski promet".

Saudijska Arabija tvrdi kako je njihov tanker napadnut na prostoru tjesnaca Bab-el-Mandeb u Crvenom moru, između Jemena s jedne i Eritreje i Džibutija s druge strane.

Izrael smatra kako bi uskoro i njihovi brodovi mogli postati meta ovakvih napada. Izraelski ministar obrane, Avigdor Lieberman, poručio je kako je Izrael spreman vojno odgovoriti "na dvije fronte, uključujući i u Crvenom moru".

Izvori: RT