Hong Kong: Pobuna protiv ukidanja demokracije

Hong Kong, demokracija, Revolucija kišobrana

Prosvjednici, uglavnom studenti i građani okupljeni u grupu Occupy Central traže političku slobodu, kao što je 1997. godine prilikom primopredaje teritorija Pekingu od Velike Britanije bilo i obećano i nemaju se namjeru maknuti s ulice dok im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Na izborima 2017. godine žele slobodno birati kandidate koji nisu nužno prošli verifikaciju komunističke vrhuške u Pekingu, a prosvjednike je poduprla i Velika Britanija kazavši kako ljudi imaju pravo na prosvjede i pozvala ih da to čine u okviru zakona. Na taj poziv reagirala je i Amerika, pozivajući lokalne vlasti u Hong Kongu da budu suzdržane.

'Revolucija kišobrana'

Pokret nazvan 'revolucija kišobrana', zbog česte upotrebe kišobrana u borbi protiv suzavca, naišao je na odobravanje širom svijeta. Prosvjednici su zauzeli i trgovačke ulice i rezidencijalne četvrti te paralizirali život u velikom dijelu grada. Potpuno su ignorirali pozive policije da napuste ulice nakon čega su se prosvjednici i policajci obračunali palicama za bejzbol i suzavcem. Situaciju su dodatno potpirile glasine o potencijalnoj intervenciji kineske vojske, što su gradske vlasti negirale.
Kina je druge države upozorila da se ne miješaju u njezine unutarnje probleme.

Traže ostavku upravitelja Hong Konga

Chan Kin-man, jedan od vođa Occupy Centrala, rekao je da će se prosvjedi nastaviti tako dugo dok ne bude rizika od eskalacije sile.

Prosvjednici su za srijedu najavili veliku kampanju masovnog građanskog neposluha, tražeći, među ostalim, i ostavku CY Leunga, veoma nepopularnog upravitelja Hong Konga, odnosno pekinškog povjerenika za Hong Kong.

Izvor: 24sata.hr