Erdogan prijeti: 'Poplavit ću Europu s izbjeglicama'

09.02.2016

Objavljeni transkripti koji ukazuju na to da je Erdogan prijetio najvišim EU dužnosnicima da će poplaviti Europu s izbjeglicama: "Možemo otvoriti vrata kada god želimo - što ćete onda, ubijati ih?"

Grčki online financijski list euro2day.gr objavio je tekst u kojem se otkriva kako je turski predsjednik Tayyip Erdogan u studenom prošle godine zaprijetio kako će "potopiti Europu s migrantima" ukoliko mu EU lideri ne daju bolji dogovor oko aktualne krize, prenosi novinska agencija Reuters.

Ovi detalji idu u prilog ranijim teorijama da Turska ucjenjuje Europu s izbjeglicama te da nagli val izbjeglica u Europi nije slučajan već je planski potaknut kako bi se izvojevale pojedine političke želje.

Navodno je Erdogan svoje prijetnje iznio u razgovoru s najvišim EU dužnosnicima, Jean-Claude Junckerom i Donaldom Tuskom. Nakon objave predsjednik Europskog Vijeća i predsjednik Europske Komisije odbili su potvrditi, ali i opovrgnuti, izvještaj. Iz Ankare za sada također nema komentara po ovom pitanju.

No, grčki list objavio je transkript sastanka koji se, izgleda, održao 16. studenog u Turskoj, za vrijeme održavanja G20 summita.

Erdogan, prema transkriptu, poručuje EU dužnosnicima: "Možemo otvoriti vrata prema Grčkoj i Bugarskoj kada god poželimo, možemo staviti izbjeglice na autobuse... I kako ćete se onda nositi s time ako se postigne sporazum? Hoćete li ubijati izbjeglice?".

Nadalje, ističe se kako je Erdogan tražio 6 milijardi eura tijekom iduće dvije godine. Kada mu je Juncker rekao kako može dobiti samo pola od tog iznosa, Erdogan mu je odbrusio kako Turskoj "ni ne treba EU novac".

Kompletan faksimil o sastanku, objavljen na stranicama grčkog lista, na engleskom jeziku, možete pročitati ovdje:
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio


loading...