PARLAMENTARNI IZBORI Težak poraz Tayyipa Erdogana

Erdogan

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je rano jutros da njegova vladajuća stranka nije postigala željeni rezultat na jučerašnjim lokalnim izborima, dodajući da će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku jučer na lokalnim izborima diljem zemlje, srušivši predsjednikove nade da će vratiti općine u Istanbulu i Ankari koje je oporba osvojila 2019.

"Ovo nije kraj, nego prekretnica"

Obraćajući se pristašama u Ankari, Erdogan je rekao da izbori nisu kraj, već prekretnica za njegov savez, te dodao da je izborni ciklus, koji datira iz prošlog svibnja i koji je iscrpio tursko gospodarstvo, sada završen.

 Aktualni oporbeni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima što znači da je stranka turskog predsjednika izgubila u dva najveća grada u zemlji.

Oporbeni gradonačelnici proglasili pobjedu

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske oporbene stranke CHP, proglasio je pobjedu rekavši da vodi s više od milijun glasova nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića.

Gradonačelnik Ankare Mansur Yavas, također iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu. "Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njezinih šest milijuna stanovnika bez diskriminacije", obećao je.