TURSKA Tinejdžer priveden zbog crtanja brčića na Erdoganov plakat

Turski predsjednik, prijetnje, BIH, sud, odluka poništena, Fatih Keskin, Turska, nato, Švedska, Finska, Turska, nato, Švedska, Finska, Erdogan, Turska, Recep Tayyip Erdogan, tinejdžeri

Turske vlasti su u utorak privele i zatvorile 16-godišnjaka koji je nacrtao brkove na plakatu izbornog kampanje reizabranog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izvještavaju mediji.

Nekoliko medija bliskih opoziciji, uključujući dnevne novine BirGun, Cumhuriyet i privatnu TV postaju Halk TV, izvijestili su da je mladić iz jugoistočnog grada Mersina optužen da je u blizini svog doma oštetio plakat, koristeći olovku, te da je nacrtao "brkove kao kod Hitlera i napisao uvredljive komentare".

Nakon što su ga identificirale CCTV kamere, mladić je prema izvještajima medija uhićen. Vlasti su ga ispitale kod kuće, gdje je navodno "priznao da je nacrtao brkove", ali je negirao da je napisao prateće komentare.

Pred Državnim odvjetništvom, utvrđeno je da je "uvrijedio predsjednika" te je pritvoren u obližnji dom za maloljetnike, piše Halk TV, a prenosi ABS-CBN.

Erdogan je produžio svoju 20-godišnju vladavinu nad Turskom nakon što je osvojio drugi krug predsjedničkih izbora 28. svibnja i započeo novi petogodišnji mandat. Prema ministarstvu pravde, "vrijeđanje predsjednika" je jedno od najčešćih kaznenih djela u Turskoj, rezultirajući s 16.753 osuđujuće presude prošle godine.