Erdogan otpočeo sa uhićenjima "nepodobnih"

Istaknuta nizozemska novinarka turskog podrijetla, Ebru Umar, uhićena je od strane turske policije za vrijeme odmora u Turskoj - do njenog uhićenja došlo je svega tjedan dana nakon što je u jednom svom članku kritizirala turskog predsjednika Tayyipa Erdogana zbog njegovog obračuna s neistomišljenicima.

Ebru Umar, deklarirana ateistica, jedna je od poznatijih nizozemskih kolumnistica mada je neki smatraju kontroverznom zbog njenih stavova - prije 10 godina pretučena je ispred svog stana u Amsterdamu
Umar je poznata kao glasni kritičar turskog predsjednika Erdogana. Uhićena je tijekom vikenda te je puštena u nedjelju, no, navodi kako joj nije dozvoljeno napuštanje zemlje.

Naime, tjedan dana ranije Umar je objavila tekst u besplatnom listu Metro u kojem je Erodgana nazvala "diktatorom" te je oštro kritizirala turskog konzularnog predstavnika u Nizozemskoj koji je poručio svim Turcima da dojavljuju uvrede na račun Erdogana. Taj poziv je žestoko kritiziran te je kasnije povučen.

Erdogan se u zadnje vrijeme, nakon obračuna s domaćim protivnicima, počeo obračunavati i s novinarima izvan Turske, a to u ovom trenutku očito i može jer EU vlasti mu progledavaju kroz prste po pitanju svega jer im je jasno da upravo Erdogan drži ključeve velike izbjegličke krize. Nadalje, europski lideri i Turska imaju isti odnos prema ratu u Siriji - žele srušiti sirijskog predsjednika Assada s vlasti.

Inače turski predsjednik Erdogan sutra, 26.4.2016., će posjetiti Zagreb. Kako prenose mediji, turski predsjednik sudjelovati će na 7. globalnom forumu Saveza Civilizacija