FOTO  Državni tajnik Milas sa Hrvatima u Berlinu

zvonko milas u berlinu
... položajem za pitanje hrvatskog iseljeništva i Croatiane Orešković, više stručne savjetnice posjetio je hrvatsku zajednicu u Berlinu, SR Njemačka.

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske upriličen je susret s predstavnicima hrvatskih društava i udruženja. Susretu su nazočili predstavnici: Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice -Mira Kiš i Ivan Vidović, Hrvatske demokratske zajednice-ogranak Stjepan Radić -Krešo Urban, Pero Marić, Goran Igel, Mile Tomičić i Ivan Laković, Zavičajnog kluba Tijarica - Ivan Sučić, HKD V.F. Mažuranić- Stjepan Lozančić potom predsjednica Župskog vijeća HKM Berlin, Anica Krstanović te koordinatorica Hrvatske nastave Berlin, učiteljica Gordana Kešina i predsjednica Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Martina Ćosić, kao i predstavnici medija-Berlinskog magazina i Hrvatskog glasa Berlin.

Tom prigodom, državni tajnik Milas je naglasio kako Ured ima zadaću unaprijediti odnos i suradnju domovinske i iseljene Hrvatske. „Produbiti i učvrstiti te veze ili ih stvoriti ukoliko ih nažalost nema i to kroz osmišljavanje različitih projekata i programa a cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje našeg hrvatskog identiteta i onih vrijednosti koje nas karakteriziraju pripadnicima hrvatskog naroda" rekao je državni tajnik Milas.

 

Predstavnici hrvatskih udruga su predstavili društva koje vode te probleme s kojima se suočavaju u svom radu. Tijekom susreta se razgovaralo i o učenju hrvatskog jezika, hrvatskoj školi, djelovanju HKM u Berlinu kao važnog segmenta očuvanja hrvatskog jezika.

U večernjim satima državni tajnik Milas sa suradnicama je posjetio prostorije Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice gdje je HDZ-ov ogranak Stjepan Radić u suradnji sa Hrvatskom zajednicom, priredio Božićni domjenak. Ovoj proslavi je nazočio i veleposlanik RH, Ranko Vilović kao i vojni izaslanik, bojnik Tomislav Galić te brojni članovi raznih udruženja kao i roditelji djece koja plešu u folkloru Zajednice.

Tom prigodom, državni tajnik je nazočnim prenio srdačne pozdrave Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske „Bez iseljeništva, bez Hrvata u BiH, bez naših manjina u svih 12 europskih zemalja, Hrvatska nikad nije niti će biti cjelovita. Ne trebamo vas zato da nam donosite novce, niti da pomažete uvijek kada je najteže. Trebamo vas zato što smo jedan narod. Zato što su u Hrvatskoj vaše kuće, vaši rođaci, vaše obitelji. Hrvatska jednostavno treba vas. Vratite se tamo odakle ste došli. Ja znam da to uvijek nije moguće. Ali Hrvatska se može voljeti i odavde i od bilo kuda na tisuću načina" - poručio je državni tajnik Milas.

Tijekom boravka u Berlinu državni tajnik Milas posjetio je Hrvatsku katoličku misiju te razgovarao sa župnikom fra Franom Čugurom i svećenicima Radoslavom Tolić i Edvardom Sokol nakon čega se susreo i s papinskim nuncijem u SR Njemačkoj nadbiskupom Nikolom Eterovićem.