FOTO  Plenkoviću 3 mandata dijaspore, evo tko su naši novi potencijalni šutači i ruka dizači u Saboru

glasanje izbori
Ilustracija

HDZ-ova lista odnijela je Andreju Plenkoviću sva tri mandata 11 izborne jedinice. Nakon obrađenih 96,88 biračkih mjesta razvidno je da je HDZ-ova lista dobila gotovo 80 posto glasova inozemstva. 

Mostova lista, na kojoj su se našli i HRS-ovci dobila je 6,63 posto glasova, a Hrvatsko bilo 6,11 posto glasova. Najveći broj glasova pojedinačno je dobio Zvonko Milas, odnosno 24,81 posto, potom Dario Pušić, koji je dobio 12,10 posto glasova, Radoje Vidović 10,89 posto, a Mate Omazić 9 posto glasova.

11 izborna jedinica - HDZ-ova lista

Ukoliko Milas ostane na sadašnjoj funkciji državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u Sabor idu Dario Pušić, Radoje Vidović i Mate Omazić, a ukoliko se odluči uzeti saborski mandat ispada Omazić. 

Kada je u pitanju Mostova lista, najveći broj glasova, 22,35 od ukupnog broja dobio je mostarski vijećnik HRS-ovac Slavko Zovko.

11 izborna jedinica - MOST-ova lista

S generalske liste Hrvatsko bilo polovinu glasova odnio je Ljubo Ćesić Rojs, ili preciznije 48,56 glasova, slijedi Ivan Tolj s 22,55 glasova, dok je Pero Barbarić dobio 7,33 posto. 

11 izborna jedinica - Hrvatsko bilo

Te tri liste prešle su izborni prag.

Inače, valja reći da su zastupnici 11 izborne jedinice rijetko podizali glas za Hrvate u BiH, a često se spominjali među najvećim saborskim potrošačima. 

Podsjetimo, prošli mandat u Saboru su nas predstavljali bivši načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, Zdravka Bušić i Radoje Vidović. Nijedno od njih nije se proslavilo, a bilo je sjednica gdje uopće nisu imali nikakvih aktivnosti. U šutnji je od trojca prednjačio Radoje čijem se novom mandatu HDZ raduje. 

Statistika Sabor RH

Usporedbe radi, vrijedi pogledati aktivnost jedne od najaktivnijih saborskih zastupnica: 

Dalija Orešković, statistika