Danas su prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu

Hashim Thaci, regija, svijet, kosovo, prijevremeni izbori , kosovo, prijevremeni izbori , birači

Kosovo danas na prijevremenim parlamentarnim izborima bira novi saziv Skupštine. Glasovanje je od 7 do 19 sati. Pravo glasa ima 1,9 milijuna birača. Glasuje se u svih 38 općina, u 895 biračkih centara.

"Gotovo svi birački centri otvoreni su na vrijeme, osim pojedinih u kojima je otvaranje kasnilo nekoliko minuta", rekao je Valjmir Eljezi, glasnogovornik Centralne izborne komisije (CIK) na prvoj konferenciji za novinare. "Izborni proces počeo je bez problema", istakao je Eljezi.

Za 120 poslaničkih mesta, od kojih je 20 rezervirano za manjinske zajednice, natječe se 1.067 kandidata iz 25 političkih subjekata, od kojih su četiri koalicije, 20 političkih stranaka i jedan nezavisni kandidat. Od ukupnog broja kandidata, 724 su muškarci a 343 žene. Politički subjekti dolaze iz albanske, srpske, bošnjačke, turske, romske, egipćanske, goranske i aškalijske zajednice.

Građani glasaju za jedan politički subjekat i do pet kandidata iz tog subjekta, prenosi slobodnaeuropa.org.

Iz Centralne izborne komisije priopćili su za RSE kako je na ovim izborima više od 100 tisuća novih birača u usporedbi sa lokalnim izborima 2017. godine.

Izbore posmatra koalicija od preko 40 nevladinih organizacija pod nazivom Demokracija na djelu sa više od 3.000 volontera koji će izvještavati o eventualnim neregularnostima.


Pored njih, tu je i Europska posmatračka misija koja redovno prati izbore na Kosovu od 2013. godine.

Policija Kosova izradila je poseban operativni plan za izborni dan dok je Državno tužiteljstvo odredilo 100 tužitelja koji će biti dežurni.

Ukupno je šest kandidata za premijera Kosova - Kadri Veselji iz Demokratske stranke Kosova, Ramuš Haradinaj ispred koalicije Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska stranka, Fatmir Ljimaj iz koalicije Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo, Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, te Nenad Rašić iz koalicije Sloboda.

Srpsku zajednicu na ovim izborima zastupaju četiri politička subjekta - Stranka kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa središtem u Gračanici, Samostalna liberalna stranka, takođe iz Gračanice, i Srpska lista sa sjedištem u Severnoj Mitrovici.

Ukupan broj birača u 10 općtina sa srpskom većinom je preko 117 tisuća dok se za 10 poslaničkih mesta rezerviranih za srpsku zajednicu takmiči 50 kandidata.

Predstavnici Srpske liste su glasovali su zajedno na biračkom mestu u Sjevernoj Mitrovici, odmah po otvaranju birališta.

Američki ambsaador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je na birališta. "Vaš glas je važan", napisao je na Tviteru Kosnet koji je i dan ranije uputio poruku da "svaki glas ima svoj značaj".

https://twitter.com/USAmbKosovo/status/1180709323116351488?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1180709323116351488&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodnaevropa.org%2Fa%2Fkosovo-izbori%2F30200988.html

Kandidat Demokratske stranke Kosova za premijera Veselji se u kampanji fokusirao na borbu protiv korupcije i nepotizma. Ostali kandidati fokus su imali i na dijalog sa Srbijom i na porez od 100 posto koja je prošle godine uvedena Srbiji i BiH.

Haradinaj je u nekoliko navrata rekao kako bi recipročno priznanje Kosova i Srbije u okviru postojećih granica doprinelo i do otvaranja tržišta sa Srbijom.

Ljimaj je kao glavni prioritet iznio dijalog i spoljnu politika, te potom poljoprivredu. Pokret Samoopredeljenje objavio je program od 20 tačaka, a jedno od glavnih obećanja je vladavina prava i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

I Osmani je najavila transformaciju pravosudnog sustava.

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsjednik Kosova Hašim Tači, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u kolovozu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora. Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj 19. srpnja podnio ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.