NOVE NAPETOSTI Srbija traži izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Srbija traži izvanrednu sjednicu UN-a
EPA

Srbija je danas zatražila izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije na Kosovu i novih napetosti potaknutih odlukom Prištine da u platnom prometu i trgovini ukine srpski dinar, što Beograd vidi kao protuzakonitu odluku i pokušaj potpunog etničkog čišćenja Srba s tog prostora.

Na Kosovu je od četvrtka stupila na snagu uredba središnje kosovske banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje te odluke, uz obrazloženje kako postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Washington pozvao na odgodu primjene odluke

Zabrinutost su službenim priopćenjima istaknuli State Department i Europska unija ukazujući na posljedica koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, kojih deseci tisuća primaju dinarske plaće i mirovine posredstvom trezora Srbije.

Washington je pozvao Kosovo "da se momentalno odgodi primjena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure skladne europskim standardima" i "dok se stanovništvo ne informira dovoljno o tome kako će se provoditi tranzicija", uz duži prijelazni period.

Veleposlanik Srbije u misiji pri UN-u Nemanja Stevanović uručio je u ponedjeljak zahtjev za sazivanje izvanredne posebne sjednice VS UN-a misiji Gvajane, koja trenutno predsjeda tim tijelom UN-a. U njemu je skrenuta pozornost Vijeću na aktualnu situaciju na Kosovu.

Srbija: Kontinuitet fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima

U zahtjevu Srbija među ostalim navodi da je "na teritoriju Kosova i Metohije, koji se – sukladno Povelji UN-a, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezoluciji VS UN-a 1244 iz 1999. godine – nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojem je uspostavljena međunarodna uprava UN-a", u tijeku "kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sustavnih akcija" vodstva kosovskih Albanaca, "kojima se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uvjetima".

U pismu koje će mimo toga biti proslijeđeno i svim predstavnicima država članica EU-a i institucija EU-a, te predsjednicima i premijerima država članica VS UN-a, uključujući Rusiju i Kinu, istaknuto je da je situacija "u oštroj suprotnosti s Poveljom UN-a i Rezolucijom 1244" i takve je prirode da zahtijeva održavanje posebne sjednice Vijeća.

Srbija navodi da posljednji čin kosovskih vlasti "predstavlja kontinuitet mjera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima" te da je krajnji cilj vlasti u Prištini "potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije s tog prostora – što je trenutno u tijeku".