GRUDE Uhvaćen u krijumčarenju 5.520 kutija cigareta s Kosova

Duhan i cigarete Grude
Granična policija

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gorica, 13. prosinca 2023. godine, zaplijenili su 5 520 kutija cigareta bez akciznih markica i sa akciznim markicama sa područja Kosova.

Cigarete su otkrivene prilikom pregleda tovarnog prostora teretnog motornog vozila Mercedes, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području općine Grude. Vozilom je upravljao M.M. (1988.), državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

O navedenom događaju su obaviješteni dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH i sudac za prethodni postupak Suda BiH, prema čijim su nalozima izvršeni pretres osobe, vozila i stambenih objekata koje koristi osumnjičeni. Tako je u tovarnom prostoru vozila otkriveno 4 500 kutija cigareta, dok je pretresom stambenih objekata otkriveno 1 020 kutija cigareta, određena količina rezanog duhana, novac i drugi dokazni materijali.

Duhan i cigarete Grude
Protiv osumnjičenog M.M., Tužiteljstvu BiH bit će dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Nedozvoljen promet akciznih proizvoda i Nedozvoljeno skladištenje robe Krivičnog zakona BiH. Cigarete, duhan, kao i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. Tržišna vrijednost zaplijenjene robe procjenjuje se više od 20 000 KM.