Pozvani smo vidjeti ljepotu Božju i biti muškarci i žene nade!

Papa Franjo I., u svom prvom Angelusu, rim, Svjetski dan mira, o sakramentu krštenja, Papa Franjo, Papina kateheza, Kršćanin, Sveti Otac, Ćiril i Metod, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo, PAPA BENEDIKT XVI, misa, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Papina kateheza, Papa Franjo, Božić, poruka, Marijan Knezović, Papa Franjo, Sarajevo, pomoć, koralji , Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa Franjo I., molitva, BH Fanaticosi, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, religija, Poruke i poslanice, Papina kateheza, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa, papa vjernici, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, poruka pape Franje, Sveti Otac, Papa Franjo, evanđelje, knjiga, Papa Franjo, Božje je ime Milosrđe, Sveti Otac, Papa Franjo I., grijeh, vjera, korizmena poruka, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., religija, Sveti Otac, religija, Papa Franjo I., Papa, pepelni
Osvrnuo se na prvo čitanje iz Knjige Brojeva, koje govori o proroku Bileamu kojeg je kralj unajmio da prokune Izrael. Papa je rekao kako je prorok imao svojih mana, čak i grijeha.

Svi smo grješnici. Ali ne bojte se, Bog je veći od naših grijeha. Prorok je na svom putu sreo Gospodnjega anđela i promijenio srce, obratio se te opisuje ono što vidi: osim pustinje vidi plodnost, ljepotu i pobjedu. Otvorio je srce, obratio se i vidi u daljinu, vidi istinu, jer s dobrom se voljom uvijek vidi istina koja ulijeva nadu, ustvrdio je papa Franjo.

Nada je kršćanska krjepost koju nam je darovao Gospodin da možemo gledati dalje od problema, jada, teškoća; dalje od svojih grijeha. Ona nam omogućuje vidjeti ljepotu Božju, istaknuo je Sveti Otac dodajući da nam Crkva daje nadu i želi da i u problemima budemo muškarci i žene nade.

- Nada širi obzore, slobodna je, ne robuje, uvijek nađe načina kako se sučeliti s problemima - rekao je Papa.

Govorio je o ulomku iz Matejeva evanđelja koje pripovijeda kako svećenički poglavari pitaju Isusa s kojom vlašću nastupa. Papa je rekao da oni nemaju obzora, da su zatvoreni u svoje računice, robovi su vlastite strogoće, a ljudske računice zatvaraju srce i slobodu, a nada nas čini laganima, kazao je Sveti Otac.

- Kako je lijepa sloboda, velikodušnost i nada nekoga crkvenoga muškarca ili neke žene. Naprotiv, ukočenost crkvenih ljudi, klerikalna strogost, koja nema nade, vrlo je ružna i čini zlo. U ovoj godini milosrđa ima dva puta: put onih koji se nadaju u Božje milosrđe i znaju da je Bog Otac, da uvijek prašta sve te da osim pustinje ima zagrljaj Oca, njegov oprost. Drugi pak put vodi u vlastito ropstvo, u vlastitu ukočenost; to je put onih koji ne poznaju Božje milosrđe. Takvi su bili pismoznanci, učili su, ali ih njihova učenost nije spasila - ustvrdio je Papa.

Papa je ispričao kako mu je u ispovjedaonici neka bakica jednom rekla da Bog prašta sve, inače ne bi bilo svijeta.

Sjećajmo se pouke ove osamdesetogodišnje starice: Bog prašta sve, samo čeka da mu se približiš, zaključio je Sveti Otac.