SDP ponudio koaliciju SDA i strankama koje imaju minornu potporu hrvatskih birača- NSRzB i HSP-u

SDP je spreman za formiranje novih proeuropskih vlada na svim razinama, s namjerom da se značajno ubrza bosanskohercegovački put u EU i NATO. SDP neće dozvoliti da se protekle četiri godine ponove, priopćeno je danas iz te stranke.

Predsjedništvo je usvojilo nacrt programske platforme koja nosi naziv ''Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom razdoblju 2010.-2014.'' koja je upućena političkim strankama s kojima je do sada postignut najveći stupanj suglasnosti oko ključnih političkih i ekonomskih pitanja, i to SDA, Narodnoj stranci Radom za boljitak i HSP-u BiH.

SDP očekuje da će se na ovim principima moći okupiti širi front usmjeren ka reformama i ubrzanju europskih integracija.

SDP nije zainteresiran za podjelu funkcija s partnerima u vlasti, nego isključivo za podjelu odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine koja vrlo brzo može krenuti naprijed ukoliko se postigne suglasnost oko implementacije ključnih politika.

Očekujemo da se ubrza proces izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH što je preduvjet za konstituiranje vlasti u Federaciji BiH, ali i na ostalim razinama, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP BiH.


Relota: Vrlo opasna avantura, osuđena na neuspijeh

HDZ BiH ponovio je da će institucionalno odgovoriti na zanemarivanje većinske volje hrvatskog naroda.

Ako netko misli da može formirati vlast bez 95- postotnje volje Hrvata grdno se prevario. Mi ćemo to institucionalno spriječiti, izjavio je za Dnevnik.ba glasnogovornik HDZ BiH Mišo Relota komentirajući odluku SDP-a da ponudi programsku platformu za statavljenje vlasti SDA, HSP-u U Narodnoj stranci Radom za boljitak

Nakon što su se po drugi put narugali Hrvatima izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, SDP se želi ponovo narugati Hrvatima pokušavajući sastaviti vlast bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. To je vrlo opasan eksperiment koji neće uspijeti i unaprijed je osuđen na propast. No odgovornost za negativne posljedice te avanture snosit će oni koji su krenuli u tu avanturu, kazao je Relota te dodao kako je žalosno da i neke hrvatske stranke sudjeluju u tom projektu i prihvaćaju ulogu Sejda Bajramovića.

Relota je kazao kako je cinično da se ta koalicija naziva proeuropskom, te se upitao koja su to načela koja povezuju socijaldemokrate iz Sarajeva i pravaše iz Širokog Brijega.

SDP-u je prihvatljiva koalicija sa HSP-om, koja se po riječima visokog dužnosnika te stranke Petra Milića zalaže za Hrvatsku republiku u BiH, a neprihvatljiva sa strankama koje predstavljaju većinsku volju Hrvata, koje se zalažu za uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom, kazao je Relota, te prokomentirao i izjavu predsjednika HSP-a Zvonke Jurišića da je jedan od motiva zbog kojeg žele ući u koaliciju sa SDP-om i jedan od prioriteta te stranke borba protiv korupcije i kriminala.

-Ako je gosp Jurišiću uistinu to prioritet borba protiv kriminala i korupcije, onda to može dokazati podnošenjem kaznenih prijava za kriminal i korupciju protiv Zvonke Jurišića.

Nepriznavanjem većinske vokje Hrvata od strane SDP-a znači nepriznavanje Hrvata i rušenje tronacionalne BiH, zaključio je Relota.

dnevnik.ba