KRAJ VIŠEMJESEČNE TRAKAVICE Potvrđena nova Vlada HNŽ, donosimo sva imena novih ministara

Vlada HNŽ

Nakon sjednice Županijskog odbora SDA, kasno sinoć potpisan je sporazum o suradnji i formiranju nove Vlade HNŽ koju će činiti HDZ, SDA i SDP.

Ovaj sporazum dogovoren je praktički prije otprilike mjesec dana i sve je bilo spremno za formiranje Vlade 23.10.2023. no u posljednjem trenutku je otkazano zbog pokušaja SDA da u Vladu ubaci i svoju partnersku stranku, NES.

Na to nije pristajao SDP iz kojeg su zaprijetili napuštanjem sporazuma, pa je nakon toga, SDA tražila modele kako da participira u vlasti, a ostane u dobrim odnosima sa NES-om koji im je bitan partner u drugim županijama, osobito u Krajini.

SDA kadrovi na ministarskim pozicijama

"Pored Tuzlanske, Unsko-sanske, Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije, nadamo se da će SDA biti dio vlasti i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji što je plod našeg rada sa skoro 20 tisuća glasova i osvojenih 7 mandata u Skupštini. Predstavljamo najsnažniji probosanski blok i u državi i u HNŽ. Nakon višemjesečnih pregovora konačno je došlo do sporazuma tri politička subjekta: SDA, HDZ i SDP. Potpisan je sporazum oko skupštinske većine, a predviđa se izbor kompletnog rukovodstva Skupštine, a mi predlažemo Džafera Alića na funkciju Predsjedatelja. Predložili smo još četiri imena za nove ministre: za ministra kulture, obrazovanja i sporta predložen je Adnan Velagić, za ministra financija Adil Šuta, ministar pravosuđa i lokalne samouprave Goran Karanović te ministar građenja Bekir Isaković", kazala je Irma Memidžan, potpredsjednica Županijskog odbora SDA HNŽ.

HDZ-u premijerka i 5 ministarskih pozicija

"Poznato je da smo sinoć potpisali sporazum o formiranju vlasti u HNŽ kojeg čine HDZ, SDA i SDP. Mi smo također potpisali dokument sa smjernicama nove parlamentarne većine za rad do 2026. godine. Kao stranka smo zadovoljni što smo napokon okončali ovaj proces i na današnjoj sjednici ćemo potvrditi novu Vladu HNŽ. Što se tiče HDZ-a poznato je da smo nominirali Mariju Buhač za premijerku županije, Marija Marića za ministra MUP-a, Milenka Bevandu za ministra zdravstva, Ivu Bevandu za ministra prometa i veza, Marija Juricu za ministra gospodarstva te Đuru Prkačina za braniteljska pitanja", potvrdio je Tomislav Martinović ispred HDZ-a.

Vlada HNŽ

Vlada HNŽ

Vlada HNŽ

"Prvo se moram ispričati jer smo malo ignorirali telefonske pozive i upite jer smo u tišini htjeli dovršiti posao. Drago mi je što ćemo danas imati novu Vladu. Svi smo mi na početku imali neke druge planove kako bi Vlada trebala izgledati, DF je dobio zabranu od predsjednika stranke, a i SDA vjerojatno nije zamišljala ovaj sastav. Međutim, najgore bi bilo da je ostala ova Vlada koja je po mom mišljenju bila loša i nadam se da nećemo više nikada imati ovakvu Vladu kakvu danas smjenjujemo. Nismo imali luksuz da građane držimo taocima i da oni ostanu u tehničkoj Vlada pa da opet ista lica gledamo još 4 godine. Prvi put u povijesti dobivamo programsku Vladu, mi smo se zalagali za to, a i kolege iz HDZ i SDA su se s tim složili. Mi ćemo imati ministra gospodarstva i ministra turizma. Ministar turizma je Emil Balavac, a ministar gospodarstva Zanin Vejzović i s ponosom govorim o ta dva imena, a uvjeren sam da će biti najbolji ministri u ovoj Vladi", kazao je SDP-ov Ismet Lulić.

Kako doznaje hercegovina.info, SDP i SDA se nisu mogli složiti oko imena ministra pravosuđa koji je trebao biti pripadnik srpskog naroda i zajednički izbor ove dvije stranke. Prvi kandidat odbijen je jer dolazi iz NES-a, a novi ministar će biti Goran Karanović, doktor pravnih znanosti, bivši novinar, kulturni aktivist, pisac i pjesnik. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.