Sastanak u Mostaru je šansa za izlazak iz političke agonije

Dragan Čović, Milorad Dodik, Dragan Čović, Milorad Dodik, HDZ BiH, SNSD, SDP BIH, Milorad Dodik, Dragan Čović, Mladen Bosić, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, SNSD, sds, Milorad Dodik, Mostar

Provode se i posljednje pripreme za sastanak glavnih stranačkih lidera koji 5. rujna u Mostaru organiziraju predsjednici dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić. Svjesni da bez kompromisa i dogovora o formiranju vlasti BiH prijeti neizvjesna jesen i skoro izvjesno produbljivanje krize, dvojica hrvatskih lidera nastoje u pripremi sastanka osigurati što bolji ambijent.

Konačan dogovor

Komunikacija s ostalim sudionicima sastanka je intenzivirana i šansa za konačan dogovor vjerojatno nikada nije bila veća. Dužnosnici iz većine vodećih stranaka s kojima smo razgovarali ovih dana ističu da je sada apsolutno svima jasno da se bez kompromisa i dogovora svih parlamentarnih stranaka ne može izići iz sadašnje pat-pozicije. Svi raniji pokušaji da se bez nekih od ključnih stranaka uspostavi kakva-takva vlast završili su bez uspjeha, pa je manje-više jasno da će BiH imati vlast u kojoj su odgovarajuće zastupljeni svi ključni politički akteri ili će se sadašnje bezvlašće nastaviti. Iako izravno neće sudjelovati u novim razgovorima o formiranju vlasti u BiH, međunarodna zajednica je ovaj put znatno više involvirana u cijelu priču. Prati cijelu situaciju i šalje poruke o nužnosti dogovora u BiH. Nakon ishitrene intervencije OHR-a oko formiranja vlasti u Federaciji, očito su na ključnim međunarodnim adresama shvatili da to nije put izlaska BiH iz političke krize. Novi međunarodni angažman u BiH stoga je usmjeren na lobiranje za postizanje dogovora koji će osigurati da u vlasti sjede stranke koje imaju većinsku potporu tri konstitutivna naroda. To je recept stabilnosti zemlje, pa je političkim liderima iz SDP-a, SDA, SNSD-a, SDS-a i dva HDZ-a stavljeno do znanja da će oni koji eventualno ne dođu na sastanak u Mostar biti obilježeni kao glavni krivci za nastavak krize.

-Sigurno je da međunarodna zajednica neće donositi izravne odluke kojima bi se deblokirala uspostava vlasti, ali politički pritisak na kočničare potpuno je izvjestan.

Upiranje prstom

Amerikanci i Europljani se neće ustezati nakon ovoga sastanka izravno uprijeti prstom u jednog ili više odgovornih lidera, kazao nam je jedan dobro upućeni diplomat u Sarajevu.

Piše: Dejan Jazvić/VLM