Radončić: Hrvatski narod ima podršku SBB-a, Ljubić: Ne testirajte hrvatsku odlučnost

...kapacitet treba uključivati legitimitet svakog od tri konstitutivna naroda, zaključeno je, između ostalog, na današnjem sastanku izaslanstava Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 u Sarajevu.

Prema riječima predsjednika SBB BiH Fahrudina Radončića, razmatrana je politička situacija i način kako da BiH što prije dobije vlast u skladu s izbornim rezultatima i izbornom voljom sva tri naroda.

Također, razgovarano je o zadacima buduće vlasti.

"Po mnogim stajalištima, pronašli smo identične stavove, a bilo je i nekih koja moramo preispitati. Usuglasili smo se da se mora poštivati izborna volja građana", rekao je Radončić.

Kazao je da se mora poštivati volja srpskog naroda - "da stranke koje su pobijedile u srpskom korpusu moraju biti zastupljene u svim razinama vlasti, da hrvatske stranke s punim legitimitetom, koje su ostvarile najveći izborni rezultat, trebaju biti u vlasti, a isto se odnosi i na bošnjačke stranke".

Upitan da prokomentira platformu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, upućenu danas političkim strankama, s kojima je do sada postigla najveći stupanj saglasnosti oko ključnih političkih i ekonomskih pitanja - Stranci demokratske akcije (SDA), Narodnoj stranci Radom za boljitak i Hrvatskoj stranci prava (HSP) BiH, Radončić je rekao da "izbornom pobjedniku nije lako, pogotovo ako ne bude do kraja poštovao izbornu volju hrvatskog naroda".

Dodao je da u spomenutoj platformi "hrvatski korpus nije adekvatno zastupljen".

"U tom smislu, očekujem jedan demokratski kapacitet da u budućim razgovorima o vlasti hrvatska komponenta bude adekvatno zastupljena", kazao je predsjednik SBB BiH.

U političkom smislu, dodao je, hrvatski faktor ima podršku SBB-a da ubuduće ne dolazi do majorizacije, da Hrvati sami biraju svog člana Predsjedništva BiH i da bude poštovana rotacija prilikom izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Hrvatski narod ima našu podršku i u smislu da se legitimna hrvatska volja ne može izbacivati iz vlasti. Ali, ovo nije adresa gdje se može pričati o trećem entitetu", kazao je Radončić.

SBB BiH je, kako je kazao, očekivao da "SDP BiH poštuje izbornu volju građana za promjenama".

"Mi poštujemo to što je SDP BiH ponudio koaliciju SDA. Imamo vrlo konkretne rezerve. Želimo im uspjeh, a o rezervama ćemo kasnije", dodao je Radončić.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić istakao je da je izaslanstvo ove stranke upoznala predstavnike SBB-a a političkom platformom svoje stranke za poslijeizborno djelovanje, i da su se dva izaslanstva u najvećem broju točaka potpuno usaglasila.

"Danas smo pokazali odgovornost prema ovoj zemlji, kao i odgovornost i poštovanje biračima i jedne i druge stranke, koji su nam ukazali povjerenje. Pokazali smo da smo spremni kroz dijalog graditi konsenzus, a to je ono što BiH najviše nedostaje", rekao je on.

Kazao je da je kvalitet ishoda proteklih izbora u tome što se vlast na svim razinama može formirati pojedinačno, bez bilo koje stranke, pa i najjače, "ali nije moguće formirati vlast bez legitimnog izbornog rezultata svakog konstitutivnog naroda, jer to ne bi bilo dobro za BiH".

"Ovaj potez SDP-a nije politički mudar, ali odgovornost je na toj stranci za sve ono što će takvi potezi prouzročiti. U ime 90 posto izbornog hrvatskog legitimiteta i u ime najmanje 95 posto hrvatskih građana u BiH, mogu reći da vlast u BiH neće biti formirana bez većinskog hrvatskog izbornog legitimiteta", kazao je Ljubić.

Upitan kako vidi moguću koaliciju SDP-a s HSP-om, koalicijskim partnerom HDZ-u 1990, Ljubić je rekao da "ukoliko se oni odluče za taj pokušaj formiranja vlasti koja zanemaruje većinski hrvatski izborni legimititet, na taj su se način sami isključili iz koalicije, i preuzet će svoju odgovornost, osobnu i političku".

Ljubić je dodao da su vrata HSP-u BiH još otvorena.

"U ovom momentu volio bih da posljedica ne bude, ali će za njih odgovarati oni koji vuku ovakve jednostavne poteze. Ne bih im preporučio da testiraju hrvatsku odlučnost u odbrani političkog subjektiviteta i nacionalnog dostojanstva", rekao je Ljubić.

(Onasa)