Pregovori Čovića, Izetbegovića i Bosića planirani za ponedjeljak i utorak, Komšić ljut!

čović izetbegović
Predsjednik HDZ BiH u prva dva dana sljedećeg tjedna namjerava o raspodijeli ministarskih pozicija razgovarati najprije s kolegom iz Predsjedništva i zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, a potom s predsjednikom SDS-a i koalicije Savez za promijene Mladenom Bosićem. Ambicije pregovarača su da se u ta dva dana pokuša postići dogovor o raspodijeli resora u Vijeću ministara, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Trojica lidera već su ovog tjedna odvojeno razgovarali o formiranju Vijeća ministara iznijevši svoje zahtjeve, a nastavak razgovora prolongiran je za sljedeći tjedan zbog Čovićevih obveza ranije planiranih za petak i nedjelju.

Sutra (petak) je, naime sjednica Predsjedništva Hrvatskog Narodnog Sabora BiH u Mostaru, a u nedjelju će u svojstvu člana Predsjedništva BiH Čović nazočiti inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Zagrebu, javlja HMS.

Iz izvora bliskih vrhu HDZ BiH saznajemo kako HDZ BiH neće odustati od pozicije ministara financija, te da je to mjesto namjenjeno odlazećem predsjedatelju Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi. Insistirat će se i na tome da jedno od tri ministarstva, iz hrvatske kvote, bude ministarstvo vanjskih poslova, s obzirom da na toj funkciji nije bilo hrvatskog kadra još od 2002. i vremena kada je šef diplomacije bio Jadranko Prlić. HDZ će, ne uspije li u pregovorima dobiti mjesto vanjskoplotičkog ministra, koje traži i Savez za promijene, zahtijevati da kadar HDZ BiH bude na poziciji zamjenika šefa bh diplomacije.

Komšić ljut

U DF-u, međutim, ne gledaju blagonaklono na to da o raspodijeli resora u Vijeću ministara razgovaraju isključivo Čović, Izetbegović i Bosić, a da je lider te stranke Željko Komšić isključen iz pregovora.

"Mi nećemo sudjelovati u ovim bilateralnim razgovorima gdje dvojica utvrđuju pazar koji je potencijalno štetan za trećeg. Ili ćemo svi sjesti zajedno za stol, ili ćemo još podugo čekati da se okončaju ovi nedjelotvorni susreti u četiri oka", izjavio je Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, istakavši da lider ove stranke Željko Komšić još nije dobio poziv na sastanak s bilo kim.

Ipak, Suljagić je potvrdio da je DF svoje zahtjeve dostavio SDA. Na tom popisu su Ministrastvo prometa u Vijeću ministara i četiri pozicje zamjenika te ministarstva industrije, turizma, zdravstva, izbjeglica i unutranjih poslova u Vladi FBiH. Na pitanje zašto je DF povećao svoje prohtjeve za jedno ministarstvo u Vladi FBiH, Suljagić je odgovorio tvrdnjom da nemaju ništa slabiji izborni rezultata od HDZ-a, koji traži šest ministarstava u Vladi FBiH, pet hrvatskih i jedno od ukupno tri srpska.

Lovrinović: Neka se DF obrati SDA

Iz HDZ-a odgovaraju da je njihov jedini partner SDA i da sve eventualne nedoumice o podjeli resora DF treba riješiti sa SDA.

"Nas samo zanima šta traži SDA i Savez za promjene. Pozicije trebaju pripasti legitmnim predstavnicima naroda. Zato je naš minimum šest ministarstava u Vladi FBiH, tri ministarstva u Vijeću ministara i četiri pozicije zamjenika ministara", poručio je u Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH.

Kaže da je HDZ u Vladi FBiH najviše zainteresiran za resore industrije, financija, poljoprivrede i za Ministarstvo za braniteljska pitanja. U Vijeću ministara prioritet su im financije, vanjski poslovi, vanjska trgovina i civilni poslovi.

"Inače, u Vladi FBiH za nas su sporna pitanja postojanja neustavnih ministarstava prosvjete i kulture. O načinu rješenja tog pitanja morat ćemo se dogovoriti s partnerima", najavio je Lovrinović Nezavisnim novinama dodavši da pregovori još teku samo na razini lidera stranaka.

Uz činjenicu da između DF-a i HDZ-a nije riješeno pitanje kome će pripasti srpke pozicije u Vladi FBiH, postizanje dogovora otežava i to što ove dvije stranke, ali i SDA, žele isto ministarstvo - industije, energetike i rudarstva.

Rok 30 dana

Zakonski rok za potvrđivanje imenovanja svih ministara u Vijeću ministara počeo je teći od srijede, kada je potvrđeno imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća. Zakon o Vijeću ministara nalaže da se, najkasnije za 30 dana, dakle do 11. ožujka, okonča potvrđivanje cijelog saziva Vijeća ministara, podsjeća banjalučki list.

Lovrinović smatra da ovaj rok može biti ispoštovan pod uvjetom da se u ponedjeljak završi izbor članova Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH.
U ostalim strankama većine na razini BiH mnogo su optimističniji.

Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, tvrdi da će Vijeće ministara biti kompletirano do kraja ovog mjeseca, kao i Vada FBiH.

"Ne očekujem nikakve probleme u razgovorima o podjeli resora. Očekujem da će Vijeće ministara ministara biti kompletiran i prije zakonom utvrđenog roka", ocijenio je Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a.

Neslužbene informacije pokazuju da će mnogo lakše biti postignut dogovor o podjeli devet ministarstava u Vijeću ministara nego o resorima u Vladi FBiH./HMS/