Predsjedavajući Dragan Čović susreo se s predsjednicom Estonije

covic

... Kersti Kaljulaid. Tema sastanka bile su euroatlantske integracije BiH, s posebnim naglaskom na preostale obveze za dobijanje kandidacijskog statusa za članstvo u EU, te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informirao je predsjednicu Kaljulaid o napretku BiH na europskom putu, istakavši potpunu predanost svih političkih aktera u BiH europskoj budućnosti. Kazao je, također, kako će se sve obveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidacijski status.

Predsjednica Kaljulaid je pohvalila napore BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije, te izrazila punu podršku ispunjenju preostalih uvjeta. Kako je Estonija 1. srpnja 2017. preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU, te je kao jedan od prioriteta navela unapređenje europske otvorene i inovativne privrede razvojem poslovnog okruženja kojim se podržavaju rast i konkurentnost zasnovani na znanju, a razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja privrednih odnosa dviju zemalja.

Također je izražen obostrani interes za suradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno povezivanja univerziteta iz obje zemlje. Predsjedavajući Čović zahvalio je predsjednici Kaljulaid na gostoprimstvu i pozvao je u posjetu BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.