Plan B je realiziran, Komšić bi mogao izazvati krizu nesagledivih razmjera

Dragan Čović
...izjavio je u intervjuu za Klix Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva.

Rekao je kako se plan B pojavio kad nije usvojen izborni zakon.

"Da smo usvojili izborni zakon naše ponašanje bi bilo drugačije, naše liste bi bile drugačije. Imali bismo zaštićen izbor unutar hrvatskog glasačkog tijela i siguran sam da bismo imali bar pedeset posto novih mladih imena. Kad se to nije dogodilo, onda smo sjeli i dogovorili kako u ovim uvjetima dobiti maksimum i spasiti situaciju, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za hrvatski narod. I to je taj Plan B. Sve drugo je nešto što nekom zatreba u određenom trenutku, da komentira... Plan B je završen onda kad smo predali liste, prilagodili smo se tom ambijentu i počeli raditi posao kako ga sada radimo", rekao je Čović.

Zbog Komšića kriza

Između ostalog, rekao je kako smatra da Željko Komšić neće dobiti dovoljan broj glasova Bošnjaka, "jer bi to bila loša poruka za čitav izborni proces, za legitimno predstavljanje".

"Bila bi to loša poruka za Bosnu i Hercegovinu i na kraju mogla bi izazvati krizu nesagledivih razmjera za samu državu. To bi uvelo dosta problema u funkcioniranje svih razina vlasti, a pošto mislim da se to neće dogoditi, ne želim tome davati pretjerani značaj. Šteta je što su te političke opcije krenule tim putem, ali su dovele do toga da nas malo više uozbilje, natjeraju da više radimo", rekao je.

Komentirajući navode, koje je objavio Žurnal, o neregularnostima vezanima za glasovanje putem pošte, rekao je kako je to "još jedan od spinova koji netko naručuje da bi teret ambijenta Bosne i Hercegovine preselio negdje drugo".

"Ne vidim koristi od svega toga. Na prošlim izborima od 128 tisuća glasova samo dvije tisuće su bile od onih koji su glasovali poštom. Naravno, mi u Hrvatskoj imamo sestrinsku stranku koja kao i dosada nastoji pomoći, ali uvijek to mora biti u skladu s najoštrijim zakonskim odredbama, tako insistira i gospodin Plenković. O tome da li su birački popisi korektni ili nisu postoji SIP da to provjeri...", rekao je.

Nema straha za HDZ-ove kadrove

Dotaknuo se i sankcija Sjedinjenih Američkih Država i rekao kako što se tiče HDZ-a, nema straha da bi netko mogao biti kažnjen kao član SNSD-a Nikola Špirić.

"Apsolutno svaki naš član može mirno spavati kada je riječ o bilo kakvim sankcijama, jer radimo pravu stvar za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, svoj hrvatski narod i to je sve u duhu zakona koji vrijede", rekao je Čović za Klix.

Rekao je kako će u sljedećem mandatu euroatlantske integracije biti prioritet.

"Moramo se uključiti, a to neće ići bez potpunih reformi u BiH, a insistirat ću, kad se bude formirala vlast na svim razinama, da nam to bude prioritet svih prioriteta u vezi s kojim nema nadmudrivanja. Da definiramo ključne reformske aktivnosti koje ćemo morati uraditi već sljedeće godine. Da napravimo jasan plan koji ćemo svi parafirati, svi koji žele biti vlast od države do entiteta", rekao je Čović.