Petar Milić kao suncokret: Hrvatski narodni sabor je podvala

Interviju koji je dao sarajevskom Oslobođenju kojim osporava legitimitet strankama koje su dobile većinu glasova Hrvatskog naroda u BiH nastavak je njegove osobne politike i stavova koji se mijenjaju u ovisnosti od trnutačne političke situacije.

Osim već odavno sažvakanih floskula o pljački i nelegitimnosti na pitanje kako će HSP BiH poboljšati status Hrvata u BiH Milić odgovara:

"Hrvati su zasigurno neravnopravni s druga dva naroda u BiH i hrvatsko nacionalno pitanje zaista treba riješiti. No, sada se postavlja pitanje kojom metodom? Ne može se do istinske ravnopravnosti doći na način kako to želi HDZ, isključivim odnosom prema političkom Sarajevu. Oni imaju svoju čahuru koja im služi kako bi pljačkali hrvatski narod, ali i kao barikada prema svemu ostalom. Oni su do krajnjih granica ispolitizirali život čak i običnog čovjeka. HSP, pak, nudi otvorenost prema onim politikama koje su spremne da u mirnoj koegzistenciji, prvenstveno s političkim Sarajevom, dođemo do određenih dogovora o pitanjima koja najhitnije moramo riješiti.  A potom ćemo krenuti i u reformu Ustava BiH. Potpisana platforma je odmak u odnosu na postojeće politike. Mi smo već riješili pitanje Vlade FBiH, gdje smo odlučili da se preglasavanjem ne mogu donositi odluke. Najmanje jedna trećina ministara iz svakog naroda, i to ne iz iste stranke, mora podržati svaku odluku da bi se ona usvojila. Također, nama je borba protiv kriminala osnovni zadatak, za razliku od HDZ-a. Uvođenje posebne legislative za borbu protiv kriminala je nužno kako bi se ono što su pokrali kroz politiku moglo vratiti u proračun. To je temeljna teza koja govori da želimo promjenu stanja, za razliku od onih koji sami sebe ne žele zatvarati".

Ne tako davno prije nekih godinu dana kada je Glavni stan HSP-a BiH daleko od političkog Sarajeva Milić je grmio riječima:

"Ne izborimo li institucionalnu ravnopravnost, ako ne sačuvamo hrvatski jezik na javnim televizijskim servisima i ne otklonimo sadašnji način izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH prijeti nam polagani, ali sigurni egzodus iz BiH. U goroj poziciji nismo bili niti za vrijeme Otomanske imperije, tada se barem uvažavao glas katolika Hrvata kao podjarmljenog naroda"

Objasnivši kako temeljem Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima stoji kako "svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i na osnovi ovog prava oni slobodno određuju svoj politički položaj i slobodno postižu svoj gospodarski, društveni i kulturni razvoj", Milić je naglasio da Hrvati mogu ostvariti svoju slobodu i suverenost jedino ukoliko imaju svoju izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast unutar spomenute republike.

A ta ista republika trebala bi, naveo je Milić, obuhvaćati Posavsku, Hercegovačku-neretvansku, Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku te sedam općina sadašnje Srednjobosanske županije: Vitez, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Fojnica, Uskoplje i Kreševo.

Nešto prije preseljenja u Glavni stan Petar kao predsjednik Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne Petar je poručivao ovo:

"Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne već svojim imenom jasno poručuje kako je hrvatski narod u BiH vrijedan i dostojan slobode i kako ima pravo na slobodu kao i svi drugi narodi. Ostvaraj narodnog prava na slobodu jasno je definiran Međunarodnim paktom o političkim i građanskim pravima. Glede ovog pitanja nema se nitko s kim ništa dogovarati. Sama pomisao na dogovaranje je politička podvala. Oni koji su izmislili dogovaranje u svezi slobode su protiv slobode. Ono gdje se po međunarodnim konvencijama i demokratskoj praksi daje prostora različitom ustavnom okviru državotvorne zajednice BiH a da je ostvarena sloboda jest biranje između federalnog i konfederalnog uređenja zemlje ili razdruživanje suverenih naroda. Hrvatsko zajedništvo H-B zalaže se za federalizaciju na republikanskim načelima gdje bi se republikama riješilo i hrvatsko nacionalno pitanje. Ako bošnjačka politička struktura ne želi federaciju onda treba ići na konfederaciju ili razdruživanje.

U to vrijeme nije baš bio u dobrim odnosima ni sa sadašnjim predsjednikom svoje stranke pa je tvrdio i ovo:

"Glede pitanja ustavnih reformi vrijeme jednoumlja HDZ-a BiH zamijenjeno je stanjem bezumlja Zvonke Jurišića i Bože Ljubića".

Danas je Otomanska imperija mjesto dogovora, a političar koji je provodio bezumlje njegov je stranački  predsjednik. Sve ostalo je nelegalno i nelegitomno.  Nakon svega što drugo napisati nego pametnom dosta iako je sve ovo došlo od Petra Milića.

hercegovina.info