SAČUVAJ NAS BOŽE HNS-ova JEDINSTVA Zajedništvo gdje Čoviću treba, gdje može sam zajedništvo na čekanju

Dragan Čović
Hercegovina.info

„Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture“, znamenita je izjava u Hrvata, no umjesto hrvatske kulture, Bog bi Hrvate u BiH svako trebao sačuvati od ‘jedinstva i zajedništva’ koje propagira nevladina organizacija Dragana Čovića - HDZ-ov narodni sabor.

Udruga mudro prozvana i hrvatskim i narodnim saborom, premda najmanje jedno uopće nije, proteklih 11. zasjedanja donijela je niz zaključaka, od kojih glavinu nikada nije provela, a često je radila i posve suprotno od istih.

Udruga koja navodno rješava hrvatska pitanja, a koliko ih je riješila vidi se na autobusnim kolodvorima za EU, poziva se na zajedništvo i narod. Naravno od zajedništva nema ništa, osim kada je i gdje to potrebno HDZ-u BiH za ostvarivanje fotelja.

Tako paralelno dok zamajava javnost saborovanjem HDZ BiH gleda da istisne HDZ 1990 iz vlada u Središnjoj Bosni i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a istovremeno 'partneri' HDZ 1990 i HNP rade na izbacivanju HDZ BiH iz vlasti u Hercegbosanskoj županiji. Zanimljivo je da upravo tu Čović poziva na svehrvatsko zajedništvo, ali samo tu gdje nije u vlasti, dok u ostalim razinama vlasti nema zajedništva.

HDZ BiH je otišao i korak dalje pa tako u većini za formiranje Federalne Vlade nema HDZ 1990, HNP-a i HRS-a, unatoč plejadi zajedništva koje je prikazano u subotu. Da ironija bude veća, upravo su u subotu prikupljani potpisi za formiranje Federalne Vlade, na kojima nema mjesta za zastupnike koji nisu iz HDZ-a BiH. Sama ta činjenica otkriva svu bijedu i jad „hrvatske“ politike u BiH i Čovićeva sabora.

Podsjetimo, u subotu je održala još jedno „povijesno“ zasjedanje HNS-a i usvojeni su „povijesni zaključci, odluke i strategije“ i pokazano zajedništvo svih političkih aktera Hrvata u BiH. Nekada davno ovaj skup bi bio opisam paradom bratstva i jedinstva, a danas zajedništva. Povijesni zaključci, odluke i strategije biti će u toj mjeri povijesni, kao dokaz da odnarođena hrvatska politika za svoj odlazeći narod nije učinila gotovo ništa. 

Ta udruga od utemeljenja služi za ostvarivanje ciljeva jedne stranke, a narod je od nje dobio prašinu u oči.