NITKO NE POPUŠTA Lagumdžija traži HSP i Boljitak, Dodik HDZ

Milorad Dodik
Prvo je to za naš list najavio predsjednik NS-a Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović, a nakon toga je i član Predsjedništva SDA Mirsad Kebo naveo kako su trenutačno otvorene sve opcije.
No, o budućoj vlasti, a pogotovo o ulozi hrvatske strane u njoj, uvelike će ovisiti, smatra Kebo, kako će se ponašati SDP i SNSD kao dvije stranke s najvećim brojem glasova. Budući da je već poznato kako SDP favorizira NS Radom za boljitak, ali i HSP, dok Dodikovi socijaldemokrati stoje rame uz rame s HDZ-om BiH, rješenje postizborne križaljke dovedeno je u slijepu ulicu.

Uz HDZ BiH

- Prerano je govoriti o konačnom izgledu koalicije, ali moram reći da su sve kombinacije moguće, te je očigledno da SDP i SNSD predstavljaju ključne karike oko kojih će se okupiti koalicija, pojasnio je Kebo, potvrdivši tezu kako će sudbina dvaju HDZ-ova biti upravo određena budućim razgovorima Dodika i Lagumdžije.
Ipak, na to neće trebati čekati dugo, jer Kebo smatra kako će se uskoro dogoditi najvažniji događaji koji će odrediti tko će biti u koaliciji na državnoj, federalnoj i županijskim razinama, kazavši pritom kako je činjenica da su stavovi s HSP-om javno prezentirani, a uskoro se očekuje i otvaranje pregovora s SDP-om.
Jer, kako je poznato, SDA i SDP još uvijek nisu potpisali bilo kakav dokument koji bi ih obvezao na postizbornu koaliciju.
S druge strane, Dušanka Majkić, visoka dužnosnica SNSD-a, jedne od ključnih karika, tvrdi kako se njezina stranka neće miješati u rješenje križaljke u Federaciji, ali istodobno upozorava da imaju dogovor s HDZ-om o konstituiranju vlasti, a koji nema potrebe kvariti ili rušiti.
- Prevelike ambicije Zlatka Lagumdžije stoga će se morati svesti u granice mogućeg. Treba vidjeti koliko će uraditi da bi okupio one koji su zapravo dobili mandat građana. Čekamo da se priča završi u Federaciji, naglasila je Majkić, potvrdivši kako će se SNSD zasigurno odrediti ukoliko Lagumdžija oko sebe okupi neke druge Hrvate, a ne predstavnike HDZ-a te će morati računati na to što radi.
No, u HSP-u BiH, koji se upravo spominje kao SDP-ov partner, najavljuju kako su spremni sudjelovati u izvršnoj vlasti, a to se zamalo i dogodilo na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma državnog Parlamenta.
Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić za naš list kaže kako će njegova stranka nastojati biti dio izvršne vlasti i to baš u većini koju bi činili SDP i NS Radom za boljitak.

Čvrsta jamstva

Ipak, tko će drugi biti u toj koaliciji, za Jurišića nije toliko važno, koliko je bitno da odmah u startu dobije čvrsta jamstva da će nova koalicija započeti raditi na ustavnim promjenama nužnim za popravak hrvatske pozicije u BiH.
Stoga se upravo na konstituirajućoj sjednici Parlamenta javila i mogućnost da on ili Mladen Lijanović budu predstavnici Hrvata u Kolegiju Doma, no od toga se ipak odustalo. Jurišić priznaje kako u rješenju zavrzlame u Federaciji bitnu ulogu ipak igraju stranke iz RS-a, iako je ranije bilo dogovora da se stranke iz manjeg entiteta ne miješaju u postizborne križaljke u Federaciji i obratno.
Međutim, sve je zakomplicirala i mogućnost da umjesto SDA u vlast uđe Savez za bolju budućnost BiH, čiji je čelnik Fahrudin Radončić osobno potvrdio kako može uspješno surađivati s SNSD-om, čiji lider Milorad Dodik, kako ocjenjuje Radončić, pokazuje dugogodišnju predanost ekonomiji i razvoju, što je prioritet i SBB-a.
Lider SBB-a dodaje i kako ta stranka može prihvatiti koaliciju s SNSD-om i SDP-om ako, kako ističe, procijeni da će vlast biti stabilna, a njezina koncentracija i nastojanja okrenuta k istinskim interesima BiH.
Međutim, u SNSD-u još uvijek tvrde kako o Radončiću, odnosno mogućnosti da se on nađe u vlasti, do sada uopće nisu raspravljali.

Nacionalni blokovi

Ocijenivši kako je BiH umorna od nacionalnih i liderskih konflikata te izražavajući nadu u unaprjeđenje sadašnjeg stupnja tolerancije, Radončić drži kako nova vlast u BiH treba biti učinkovita, menadžerska i suvremena u smislu bržeg i boljeg ekonomskog razvoja, političke stabilizacije prilika i jačanja euroatlantskih integracija.

Razne smicalice

Član Glavnog odbora SDS-a i politički analitičar Nenad Stevandić kaže da je teško točno procijeniti koliki je utjecaj stranaca na položaj SDA i dodaje da su izborni rezultati u Federaciji otvorili vrata za razne kombinacije.
- Sve opcije su i dalje moguće i sada se svi politički akteri u tom entitetu služe raznim smicalicama, podmetanjima i traženjem razloga zašto bi išli s jednima, a ne s drugima. Ništa još ne treba isključiti, kaže Stevandić.

Bliskost

Bliskost programskih stavova HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak našima u SDP-u ide u činjenicu da smo mi spremni podržati izbor jednog od njihovih članova za hrvatskog člana Kolegija, iako su to mjesto čvrsto 'zapikali' predstavnici obaju HDZ-ova, poručio je Lagumdžija na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma državnog Parlamenta.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba