Nismo protiv trećega, pozivamo Bošnjake za dogovor o vlasti

Čelnici četiriju najvećih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) usprotivili su se na jučerašnjem sastanku u Mostaru ustroju vlasti na svim razinama bez legitimnih predstavnika triju naroda i odbacili platformu koju je ponudio SDP, a kojoj su se priklonile SDA, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka Radom za boljitak, koje su osvojile maleni broj glasova Srba i Hrvata. Stranke su pozvale bošnjačke stranke u BiH - SDP BiH i SDA - da sljedećeg tjedna organiziraju zajednički sastanak u institucijama BiH na kojemu bi se pokušao napraviti dogovor o vlasti i reformama. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je bio domaćin susreta, ocijenio je da sastanak najvećih hrvatskih i srpskih stranaka nije ‘protiv treće strane' te da predstavlja izniman iskorak kako bi se vlast nakon posljednjih izbora uspostavila u pravcu stabilizacije ukupnih prilika.

SDP izbjegao federalizaciju

- Jedini način da se stvori stabilna vlast na svim razinama, koja će biti u stanju provoditi krupna politička pitanja i reforme jest da legitimni hrvatski, bošnjački i srpski predstavnici budu u vlasti. Sve drugo vodi u nestabilnost, rekao je Čović nakon jednoipolsatnog sastanka u Mostaru.

Predsjednik RS-a i čelnik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je neprihvatljivim platformu koju je predložio SDP jer vodi pokušaju bošnjačke majorizacije Srba i Hrvata.

"Za nas ništa ne predstavlja platforma SDP-SDA, ona je sastavljena na otpadu želja propalih prijedloga međunarodne zajednice s raznih dosadašnjih skupova", rekao je Dodik. Dodao je da će ta stranka poduprijeti samo hrvatske kandidate za ministre u Vijeću ministara BiH koje predloži hrvatski blok HDZ-a BiH i HDZ 1990.

"Za predsjednika Vijeća ministara jedino ću podržati Hrvata iz bloka HDZ-a BiH - HDZ 1990, a ne nekog kamufliranog Lagumdžijinog Hrvata", rekao je Dodik i pojasnio da je SDP bošnjačka stranka.

Čelnik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je kako buduća vlast mora okupiti ključne predstavnike iz triju naroda kako bi se izbjegla kriza. Mislim da smo bliže uspostavi vlasti u BiH oko ekonomskih i političkih poruka EU-a.

"Kao legitimni predstavnici naroda podržavamo da se što prije izmijeni Izborni zakon kako bi svima omogućio izbor nacionalnih predstavnika", rekao je Ljubić. Pojasnio je da SDP u platformi nije uvažio ključni zahtjev HDZ-a 1990 da se BiH federalizira na više federalnih jedinica od kojih bi jedna bila većinska hrvatska, što je i razlog razilaženja.

Zajednički susret

- SDP govori o unitarnom konceptu države, koji je za nas neprihvatljiv. Pri tome sadašnji pokušaj formiranja vlasti govori o konceptu unitarizacije i sutra potencijalno uspostave vlasti bez cijelog jednoga naroda, što je neprihvatljivo", rekao je Ljubić. Sudionici mostarskog sastanka najavili su da će dvije hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990 uputiti službenu inicijativu najvećim strankama iz triju naroda za održavanje zajedničkog sastanka o mogućnosti uspostave vlasti i reformi, i to 28. ili 29. prosinca u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu.

izvor: vecernji.ba