Ispad povjerenice predsjednice RH

No description
Vesna Balenović , povjerenica predsjednice Republike za zviždače, žestoko se sukobila s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem i pritom ga nazvala - kriminalcem.

Dogodilo se to prošlog četvrtka u zagrebačkom Europskom domu, na tribini »Hrvatska nakon 25 godina - uspjesi i propuštene šanse«, koju je organizirao Pokret za modernu Hrvatsku, čiji je predsjednik Damir Gašparović moderirao raspravu.

Osim Mesića, gosti tribine bili su i Ivo Josipović, Jadranka Kosor i Tihomir Domazet, predsjednik Hrvatskog instituta za financije. Kako smo doznali od nekolicine prisutnih, Vesna Balenović sjedila je u prvom redu i do pred sam kraj nije se javljala za riječ. No, kad je Josipović već otišao, ona je ustala i okrenula se publici.
Prekinuta tribina

- Zašto dovodite ove kriminalce, upitala je predsjedničina povjerenica, a svi u dvorani shvatili su da misli na Mesića. I on je sam to odmah zaključio, pa su se bivši predsjednik i Vesna Balenović počeli nadvikivati. »Mislim da Mesić nikad u javnosti nije bio bjesniji, a ona mu je jednako uzvraćala«, kaže nam posjetitelj tribine. U jednom trenutku Mesić je procijenio da mu je dosta i jednostavno je otišao iz Europskog doma. Vesna Balenović tada se okomila na Jadranku Kosor, a nakon kraće svađe i bivša premijerka se povukla. Dok su iz publike pokušavali smiriti Vesnu Balenović, ona je odgovarala da je predsjedničina savjetnica i da zna što radi. Gašparoviću nije preostalo nego da naprasno okonča tribinu. Jučer nam je potvrdio opisani incident. - Tribina je bila zanimljiva, bilo je i provokativnih pitanja, ali sve se odvijalo mirno dok se nije javila Vesna Balenović, koja je sat i 40 minuta šutjela. Ne znam kako bih uopće objasnio taj njezin histeričan ispad i uvrede. Sve nas je dovela u vrlo neugodnu situaciju, a posebno gospodina Mesića kojem je rekla da je kriminalac. Morao sam završiti tribinu uz ispriku svima zbog toga što se dogodilo. Vesna Balenović je kao gost u tuđoj kući zloupotrijebila tribinu. Neki misle da je ona s tim planom i došla, ispričao nam je Gašparović.

On se jučer i pisanim putem ispričao sudionicima tribine zbog »nečuvenog bezobrazluka povjerenice predsjednice Republike na koji mi nismo mogli utjecati«.


Mesić bez komentara

Mesić nije bio raspoložen za izjave, ali je jučer poručio da će »o svemu progovoriti ako to bude trebalo«. U subotu su Mesić i Kolinda Grabar-Kitarović bili na svečanoj sjednici Sabora i moglo se primijetiti da o nečem razgovaraju. Premda je Mesić u nedavnoj kampanji kritično govorio o HDZ-ovoj kandidatkinji, njih su dvoje ranije bili u jako dobrim odnosima.

Dok je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova, Kolinda Grabar-Kitarović često je putovala s Mesićem. Zahvaljujući zauzimanju bivšeg predsjednika, Kolinda Grabar-Kitarović postala je 2008. godine veleposlanica u Washingtonu. Poslali smo stoga u Ured predsjednice upit dijeli li Kolinda Grabar-Kitarović stav svoje povjerenice da je Mesić kriminalac, ali jučer nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, predsjednica je 24. ožujka Vesnu Balenović imenovala povjerenicom za zviždače, što joj je obećala u predizbornoj kampanji. Tada je u drugom izbornom krugu Vesna Balenović isprva htjela podržati Josipovića, a sms porukama ljudima iz njegovog stožera tražila je da on zauzvrat interevnira za nju u Ini, kako bi je se vratilo na posao.

Kad je Josipović to odbio, predsjednica udruge Zviždač okrenula se Kolindi Grabar-Kitarović. U svojim izjavama Vesna Balenović neizmjerno je hvalila HDZ-ovu kandidatkinju, a Josipovića prozivala da je prevario građane novom pravednošću i progonio zviždače.

Optužila »neke bivše stanare Pantovčaka« i za napad na novinara Željka Peratovića

Vesna Balenović jučer je u uredu što ga ima na Pantovčaku primila novinara Željka Peratovića, koji je u četvrtak bio žrtva fizičkog napada. O njihovom je susretu izvijestila udruga Zviždač, a u priopćenju se ističe da je Peratović rekao da smatra da su ga istukli zato što se bavio slučajem Josipa Perkovića. Predsjedničina povjerenica izjavila je da se »ne bi čudilo da su naručioci napada na Peratovića u vezi s nekim bivšim stanarima Pantovčaka«.