Hrvati u idućem tjednu sjedaju za pregovarački stol

Isti izvor navodi da će Čović zvati i predsjednika HSP-a BiH Zvonku Jurišića, te potpredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Jerku Ivankovića Lijanovića. S njima će Čović razgovarati prije nego što počne pregovore s bošnjačkim i srpskim strankama, kažu iz HDZ-a BiH.

O izborima

U HDZ-u 1990. su kazali da Ljubić nije dobio nikakav poziv i da zasad ne postoji dogovor o sastanku. S druge strane, Jerko Ivanković Lijanović odmah je potvrdio da ga je Čović zvao i da će u idućem tjednu sjesti kako bi razgovarali. Lijanović kaže da će se prije svega razgovarati o izbornim rezultatima, te napominje da je njegova stranka uvijek spremna na razgovore i dogovor kad je u pitanju zaštita vitalnih nacionalnih interesa.

Čović je i ranije kazao da će pozvati ostale hrvatske stranke na suradnju kako bi se ojačala hrvatska pozicija u vlasti.
S druge strane, ti pozivi su doživljeni samo kao deklarativni i neiskreni, jer drugi hrvatski blok ne vjeruje u Čovićeve iskrene namjere.

Jača pozicija

Također, u javnosti se posljednjih dana sve češće spominje i to da bi, posebno kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji, SDP i SDA kao partnere s hrvatske strane mogli uzeti HDZ 1990. i HSP.

Ovo je više puta potvrdio i lider SDA Sulejman Tihić koji je kazao da neće dopustiti da ga Čović ucjenjuje te da Ljubićeva i Jurišićeva stranka imaju dovoljno parlamentarne snage da bi bili ravnopravni partneri za pregovaračkim stolom.

Uzimajući ovo u obzir, jasno je da postoje šanse da Čović ostane izvan vlasti u Federaciji. Stoga, da bi osigurao svoje pozicije, prije svega mora razgovarati s hrvatskim strankama.

Dogovor lidera hrvatskih stranaka svakako bi ojačao hrvatsku pregovaračku poziciju i u pregovorima oko formiranja vlasti i u budućim razgovorima o Ustavu. Hrvati bi u ovom slučaju imali mnogo veće šanse i za preuzimanje mjesta predsjedatelja Vijeća ministara koje bi u ovom mandatu i trebalo pripasti Hrvatima, a na koje je oko bacio Zlatko Lagumdžija.

Najveća prepreka za zajednički nastup je to kako će se oni dogovoriti oko podjele hrvatskih fotelja.

izvor: dnevnik.ba