Džaferović: SDA deklaraciju nikome ne nameće silom, stalno poziva na dijalog

obrana bih, Šefik Džaferović, Salko Bukvarević , Šefik Džaferović, optužbe, ISIL, Šefik Džaferović, sda, HVO, Bugojno, Šefik Džaferović
"SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili prijetnjama, nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promjene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije. Deklaracija, dakle, nije prijetnja nikome, ni srpskom narodu, ni entitetu RS. Stoga histerične reakcije Milorada Dodika nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodik to radi plasirajući teze o 'ugroženosti srpskog naroda' i 'pravu na samoopredjeljenje', što su teza koje je Miloševićev režim plasirao 90-ih godina prošlog stoljeća kao uvod u agresiju", istakao je Džaferović.

On je rekao kako je dobrodošao stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, te kako je to dužnost i Srbije kao strane potpisnice.

"Također je dobrodošao i njegov stav da se sva pitanja rješavaju dijalogom. Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o otcjepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje to otcjepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prijenja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsjednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju", rekao je član Predsjedništva Šefik Džaferović.