KOLIKO ĆE ČOVIĆ ČEKATI NA BAKIRA Umjesto da diktira pregovore u HNŽ-u, HDZ pristaje na čekanje i opetovane korpe SDA

Čović Izetbegović
Hercegovina.info

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji priče koje politika postavi u teoriji, često najprije padaju u praksi. Ovdje je, pristankom da HDZ uđe u vlast sa skoro svim bošnjačkim strankama, a bez ijedne hrvatske sa HDZ-om, izdana ideja HNS-a.

Nakon što je to učinjeno, a što nije zanemarivo, budući da s probošnjačim blokom ulaze u vlast oni koji su se busali u hrvatsko zajedništvo tolerira se i prekomjerna politička nekultura SDA koja prerasta u trakavicu. Dva puta je ta stranka namagarčila buduće partnere u vlasti u HNŽ-u, zadnji put s pokušajem uvođenja NES-a u vlast. 

I dok bi SDA trebala biti donja u pregovaračkoj poziciji, budući da je diljem zemlje izbačena iz vlasti, a ovdje će ipak opstati, ona ucjenjuje partnere i ranije dogovore, zbog dugova Bakira Izetbegovića NES-u.

HDZ BiH, koji bi trebao diktirati pregovore u HNŽ-u, pristaje na čekanje i opetovane korpe od strane SDA. I izjave pred sjednicu Skupštine govore da su u HDZ-u još spremni čekati na SDA. 

Naša očekivanja su uperena prema SDA. Očekujemo da oni, kao jedan od koalicijskih partnera, razriješe prijepore koji su se dogodili. Iskreno se nadam da ćemo idućeg tjedna tu priču završiti jer ovo stvarno više nema smisla. Imaju svojih unutarnjih problema i poteškoća vezano za ovaj koalicijski sporazum, očekujemo od njih da tu priče završi i da svi skupa napokon formiramo Vladu HNŽ, izjavio je Tomislav Martinović (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ.

SDP je u HNŽ-u pristao na svega dva ministarstva, i ulazak u vlast s SDA, protiv koje je gradio svaku izbornu kampanju, te praktično za mrvice, u praksi pogazio brojne vlastite glasove motivirane otporom prema SDA-u. I oni, kao i HDZ BiH vrijeme provode čekajući SDA. 

„Imamo gotov program i sporazum. S naše strane je ispoštovano, sa strane HDZ-a je ispoštovano i čekamo trećeg partnera da donese svoju odluku i da to privedemo kraju“, izjavio je Arman Zalihić, skupštinski zastupnik SDP-a BiH. Za razliku od kolega u Federaciji, oni u Mostaru, za sitnu korist moraju progutati u grlu knedlu zvanu SDA. I upitno je kako će se postaviti na lokalnim izborima. 

HRS, koji bi imao ključ cijele situacije ako bi izbjegao komfornost oporbe se u cijeloj priči postavlja kao djevojka koja ne zna bi li se uopće udala, te odbija prihvatiti odgovornost da ulaskom u vlast iz igre izbaci SDA.

Devedesetka, koja je djelovala na HNS-ovim tragovima, te mlak odnos prema HDZ-u pravdala redovito idejom nacionalnih interesa izvjesno je da više i ne čeka i ne očekuje ništa od vlasti u HNŽ-u. Nema više ni hrvatstva koje treba braniti, jer HDZ s kojim su usko surađivali čeka na SDA i zaokruživanje bošnjačkog bloka. HDZ BiH bi naime, uvodeći u vlast stranke HNS-a, morao nešto i dati, a to im se neda. 

Za narod najbolja opcija, vlast barem bez SDA, kada već bez HDZ ne može, izostaje, a zahvaljući svima gore navedenim pomalo. 

SDA koja bi, da je sreće, najmanje trebala odlučivati kada će HNŽ dobiti vlast, razvlači proces u beskonačnost, dok su im partneri, a i narod, na čekanju. Stoga - molimo strpite se. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.