Dragan Čović na Novom Zelandu dočekan uz najviše državne počasti

dragan covic u novom zelandu

... najviše državne počasti u rezidenciji generalne upraviteljice Novog Zelanda u Velingtonu. Nakon ceremonije svečanog dočeka u rezidenciji se susreo s predsjedavajućom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias.

Dragan Čović je zahvalio Dame Elias na toploj dobrodošlici, te istaknuo kako njegova posjeta Novom Zelandu nije slučajna u ovom trenutku, kada se obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Nakon tog susreta Čović je posjetio Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu, te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda. Nakon toga sastao se u zgradi Parlamenta Novog Zelanda i s novoizabranom premijerkom Jacinda Ardern.

Na početku susret, Čović je čestitao premijerki Ardern preuzimanje nove dužnosti, te joj poželio uspjeh u nastavku karijere i iskazao zahvalnost Bosne i Hercegovine za svu pomoć i podršku koju je Novi Zeland pružio.

Čović je izrazio nadu u nastavak gradnje tradicionalno dobrih odnosa. Razgovarano je i o jačanju privredne suradnje, te mogućnostima ulaganja Novog Zelanda u Bosnu i Hercegovinu, posebno u domenu turizma, a na kraju susreta Čović je pozvao premijerku Ardern da posjeti BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović u nedjelju se sastao s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva u Ouklandu, gdje se informirao o njihovom djelovanju.

Pohvalio je rad Društva, posebno istaknuvši ulogu koju ima u očuvanju svoga identiteta, jezika i kulture, a riječ je o većoj lokalnoj zajednici koja ima veliku društvenu funkciju. Ovo društvo ima članstvo od 550 do 600 ljudi, te je najveća hrvatska organizacija u Novom Zelandu.

Također je Čović posjetio obitelj Simunovich, koja se bavi uzgojem maslina i po tome je jedna od najpoznatijih u tom dijelu svijeta, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

FENA