Dragan Čović: Izborni zakon zastupnici bi mogli razmatrati u studenom

Dragan Čović

... zemlje za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji. On kaže da je preostalo još malo vremena da BiH riješi prvenstveno probleme koji koče njen europski put.

Prekinuti nadmudrivanja

Pritom je podsjetio i na to da je Predsjedništvo dalo rok Vijeću ministara BiH da do 15. prosinca završi aktivnosti u vezi s odgovorom na Upitnik Europske komisije, s kojim se kasni nekoliko mjeseci.

- Taj rok je 15. prosinca i morat će ga ispuniti. Rekao sam da ću 24. prosinca biti u Bruxellesu i razgovarati s gospođom Mogerini i njenim suradnicima i želim ih informirati da su svi preduvjeti za dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU ispunjeni - optimističan je Čović.

On je najavio da će, usprkos tome što za povećanje akciza nema parlamentarne većine, o toj temi naredni tjedan razgovarati na sastancima s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

- Što se tiče akciza, razumijem različite stavove. Luksuz bi bio prokockati priču o Upitniku i akcizama. Ako proračune i akcize završimo u 11. mjesecu, onda sam siguran da nema više nijedne prepreke što se tiče našeg kandidatskog statusa. Tako ćemo morati svi razumjeti to i nadmudrivanja će se u ovoj fazi morati prekinuti - kaže Čović.

Oprečni stavovi

Kazao je i da očekuje da se prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH nađe na dnevnom redu redovne sjednice Predstavničkog doma u studenom. Osvrnuo se i na oprečne stavove iz SDA kada je u pitanju indirektan izbor članova Predsjedništva BiH.

- Jedan dan čujete od jednog visokog dužnosnika da se slaže idejom o indirektnom izboru, drugi dan drugi predstavnik kaže da je protiv. Da ne bih nagađao što tko misli, očekujem i mislimo da je to krajnje korektno, da predstavnici SDA i svi drugi kažu što misle o našem prijedlogu Izbornog zakona i da se o tome izjasne u redovitoj proceduri pa da vidimo šta bi eventualno trebalo promijeniti - zaključio je Čović.

Susret s Vučićem u Beogradu

Čović je otkrio i da će trojica članova Predsjedništva BiH 6. i 7. prosinca boraviti u uzvratnoj posjeti Srbiji. Prije toga, on će se u ponedjeljak u Beogradu sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

S njim će nastaviti razgovore o pitanju granice između BiH i Srbije otpočete tijekom nedavne Vučićeve posjete Sarajevu. Već narednog vikenda, potvrdio je Čović, u Zagrebu bi se trebao susresti i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Posjete su rezultat dogovora kolektivnog šefa države o jačanju diplomatskih aktivnosti.