Dragan Čović: Izborni zakon ćemo definitivno promijeniti

Dragan Čović

- Predsjedništvo BiH je pravodobno kroz svoj master plan donijelo vrlo jasnu odrednicu da do kraja trećeg mjeseca završimo odgovor. Ako nastavimo ovom dinamikom, teško da možemo stići ispoštovati sve rokove, nego ćemo otići daleko od predviđenih vremenskih okvira s obzirom na to da mi računamo da u ovoj godini trebamo dobiti kandidatski status za članstvo u EU - kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Čović je dodao da za taj kandidatski status treba imati ispunjen upitnik na koji će sigurno biti i dopunskih pitanja.

Član Predsjedništva je kazao i da je uvjeren da će u narednom periodu biti izvršene izmjene Izbornog zakona, a osim prijedloga, koji je u Parlament uputila njegova stranka, imaju i rezervne planove za izmjenu tog zakona, piše Dnevni avaz.

- Uvjeren sam da ćemo završiti priču o izmjeni Izbornog zakona, jer jedan narod ne treba drugome birati predstavnike u vlasti. Ništa drugo ne mijenjamo, već samo kako izbjeći procedure da, prije svega, Bošnjaci ne biraju predstavnike Hrvatima i obrnuto. Mi ćemo nakon izbora 2018. godine svakako morati mijenjati Ustav BiH - kazao je Čović.

Dodao je da za izmjene Izbornog zakona postoji nekoliko modela, a da je HDZ predložio samo jedan način.

- Apeliram da dođemo do rješenja, što i po odluci Ustavnog suda BiH moramo uraditi u prvih šest mjeseci ove godine. Bili bi naivni kada bi vam sada otkrivali plan B i C po pitanju Izbornog zakona BiH. Ako ovaj prijedlog nekome nije dobar i ako neko misli da se ovim dijeli FBiH, imamo i mnogo drugih prijedloga gdje nema nikakvih podjela. Izmjene Izbornog zakona ćemo sprovesti, ako ne planom A, onda planom B ili C - istakao je lider HDZ-a.

On je dodao da vjeruje da BiH ima budućnost.

- Mnogi vjeruju da BiH ne može ovako funkcionirati, ja ne mislim tako. Ne vjerujem u Dejton 2, ali smatram da ćemo morati mijenjati ustav. U svemu tome moramo misliti na unutrašnju stabilnost - kazao je Čović.