Čović: Nikada više neće drugi birati Hrvate

Dragan Čović
Predsjednik HDZ BiH je informirao ruskog veleposlanika o stajalištima HDZ BiH o aktualnoj situaciji u BiH, posebno o sastancima političkih lidera koji su trebali postići dogovor oko Vijeća ministara BiH i bitnih reformi na putu u EU i NATO. Iako konačan dogovor o Vijeću ministara BiH nije postignut sugovornici su se usuglasili da dijalog političkih čelnika svakako treba nastaviti.

Predsjednik HDZ BiH je naglasio da legitimni politički predstavnici Hrvata u BiH zastupaju koncept legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i u procesu slaganja vlasti u BiH.

„Nećemo dopustiti nikom više da u ime hrvatskog naroda, ili legitimnih predstavnika Hrvata bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ili bilo koju drugu instituciju u BiH", kazao je dr. Čović, te je istaknuo kako legitimni hrvatski predstavnici stoje čvrsto na stajalištu da se BiH može razvijati, funkcionirati, u konačnici i opstati samo kao dogovor tri njena konstitutivna naroda.

Dr. Dragan Čović je istaknuo kako se hrvatskom narodu u BiH mora osigurati stvarna ustavnopravna jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH, a izmjenama Ustava i Izbornog zakona Hrvatima u BiH će se stvoriti uvjeti za izbor njihovih legitimnih predstavnika u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH, priopćuju iz HDZ-a BiH.