Čović: Hrvatima su poslali poruku da je FBiH bošnjački entitet

Dragan Čović
Čović je za "Glas Srpske", komentirajući činjenicu da na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije podržan jedino kandidat HDZ-a BiH Marinko Čavara, ocijenio da je to samo nastavak nastojanja SDP-a i SDA da postavljaju Hrvate na pozicijama.

"To je krajnje loš potez i njime su urađene dvije loše stvari - prekršen je Ustav FBiH i formalno imenovan treći Bošnjak na šest ključnih funkcija u FBiH. Druga stvar je da smo opet bošnjačkim glasovima, kako su to uradili i u vrijeme izbora i kada se birao Dom naroda, izabrali jednog od zamjenika iz reda Hrvata", smatra Čović.

Čović je rekao da će u slijedeća četiri dana HDZ BiH razgovarati sa drugim strankama radi što skorijeg uspostavljanja vlasti.

Komentirajući intervenciju State departmenta i otkazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, Čović kaže da je ta poruka vrlo jasna i da lideri stranaka trebaju "sjesti i naći dogovor, jer je evidentno da od nelegitimne i neustavne strukture vlasti niko neće imati koristi".

"Kompromis mora uvažiti legitimnu volju srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda", istakao je Čović.

Komentirajući tvrdnje da su SDA i SDP dobile zeleno svjetlo od međunarodne zajednice da formiraju vlast bez dva HDZ-a, Čović je rekao da ni jedan predstavnik međunarodne zajednice sa kojim je do sada razgovarao to nije nazvao razumnim.

"Ako pročitate dokument koji je došao iz Washingtona, već u prvom redu veoma precizno govori o širokoj koaliciji koja se treba napraviti kako bi se dobila ona dvotrećinska većina u državnom Parlamentu. Oni nisu definirali stranke, ali to su u osnovi legitimni predstavnici sva tri naroda, koji su već manje-više prepoznati. Kada je hrvatski narod u pitanju to su dva HDZ-a, kada je srpski narod u pitanju to su dvije stranke koje su se dogovorile SNSD i SDS i sve druge stranke koje ih prate, a Bošnjaci neka se dogovore koje su to njihove stranke", poručio je Čović, prenosi "Glas Srpske".

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u srijedu je izabran Denis Zvizdić iz SDA, za podpredsjedavajuće su izabrani Stanko Primorac iz DNZ HSP iz Svetozar Pudarić iz SDP-a. Kandidat HDZ BiH za podpredsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinko Čavara nije dobio potrebnu većinu glasova.