Čović: Dvoentitetska BiH je neodrživa

HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, SNSD, Dragan Čović, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ BiH, platforma, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Vijeće ministara, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH, SDP, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Vijeće ministara BiH, dogovor, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDP BIH, HDZ BiH, suradnja, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija
Zajednički stav stranaka s hrvatskim predznakom, napominje on, jeste nova organizacija BiH koja podrazumjeva tri razine vlasti i četiri federalne jedinice.

U ekskluzivnom intervjuu za beogradsku „Politiku" Čović govori o federalnoj jedinici s hrvatskom većinom, procesu formiranja vlasti u BiH i nepoverenju između lidera političkih stranaka, te pokušajima Socijaldemokratske partije Zlatka Lagumdžije da eliminira utjecaj hrvatskog naroda na politički život u BiH. On naglašava da je svima jasno da se Republika Srpska može transformirati samo i isključivo voljom srpskog naroda i njegovih političara.

- Evidentno je da postoji nepovjerenje između lidera političkih stranaka koje se razvijalo u poslednjih pet godina, a izrastalo je na osnovama Ustava i Izbornog zakona, koji omogućavaju dominaciju brojnijeg naroda u BiH. Uverenje da možete eliminirati drugog iz vlasti, pa taman on dobio i apsolutnu podršku svog naroda, jeste izraz želje da BiH funkcionira kao građanska država.

U opticaju su dve koalicije - matematička i programska koju zagovara SDP Zlatka Lagumdžije. Koja ima šansu?

Ono što se ne sme nikada zanemariti kad je BiH u pitanju to je činjenica da je ona država tri konstitutivna i suverena naroda. To je duh BiH i ako to zanemarite i podcjenite čitav projekat izložen je opasnosti. Oni koji zagovaraju programska načela moraju biti vjerodostojni, u suprotnom ismijavaju svoj politički program i pojačavaju napetost.

Razgovarali ste sa Lagumdžijom, pretpostavljamo i o poziciji predsedavajućeg Vijeća ministara na koju računa i HDZ i SDP?

Oko izbora predsedavajućeg ne može biti ništa sporno, kao što nije bilo ni prije četiri, odnosno osam godina kada su na to mesto izabrani bošnjački, odnosno srpski predstavnik. Nacionalna rotacija se mora nastaviti. Nastojanja SDP-a da tu funkciju prigrabi za sebe je zapravo pokušaj eliminiranja utjecaja hrvatskog naroda na politički život u BiH.

Tvrdite da je dvoentitetska BiH neodrživa, za ustavno uređenje za koje se HDZ BiH zalažete kažete da predstavlja kompromis između građanskog i nacionalnog uređenja zemlje. Molim Vas pojasnite?

Dvoentitetska BiH jeste neupravljiva i neodrživa i to je svima jasno, kako domaćim analitičarima, tako i međunarodnim dužnosnicima koji su poslednjih 15 godina pokušavali dati život BiH različitim eksperimentima. Ustav mora osigurati potpunu ustavnu jednakost Hrvata, Srba i Bošnjaka. Rijeešenje koje mi nudimo podrazumjeva uspostavljanje vlasti na tri razine, kroz četiri federalne jedinice sa sedištem u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sedištem u Mostaru bila bi s hrvatskom nacionalnom većinom.

Koliko je realno očekivati da će se Hrvati u predstojećim ustavnim promjenama izboriti za svoju federalnu jedinicu?

Siguran sam da ćemo u tome uspjeti jer ova BiH neće preživjeti bez istinske ustavne reforme. Ustavna jednakost naroda u BiH može se ostvariti i na drugim modelima ustrojstva ove zemlje, ali to teško može dobiti dvotrećinsku podršku u državnom parlamentu.

Stiče se dojam da Vi i lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić nemate istovjetne stavove kada je riječ o prostoru koji bi obuhvatala federalna jedinica s hrvatskom većinom. Vi tvrdite da je „RS neupitna", dok Ljubić govori o „prekompoziciji cijeele BiH".

Stavovi HDZ BiH i stranaka koje smo pozvali da potpišu sporazum o zajedničkom nastupu isti su, nema razlike ni oko teritorijalnog ustrojstva, kao ni oko institucionalnog. Federalnu jedinicu s hrvatskom većinom činit će Posavina, Srednja Bosna i Hercegovina. Sve ostalo je stvar pregovora s predstavnicima Srba i Bošnjaka. Svima je jasno da se Republika Srpska može transformirati isključivo voljom srpskog naroda i njegovih političara. A kako će u konačnici izgledati teritorijalno ustrojstvo stvar je kompromisa i dogovora predstavnika tri naroda.

S HDZ-om 1990. imate sporazum, a sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika dogovor. Što je to što je povezalo dva HDZ-a, a šta HDZ BiH sa SNSD-om?

Razlike između sporazuma i dogovora praktično nema. Sve nas povezuju slična razmišljanja o budućnosti BiH i razumevanje duha BiH. Uvijeren sam da će to uskoro razumeti i bošnjački političari, kako bi se mogli konačno okrenuti europskoj budućnosti BiH.

Je li i koliko nepoštovanje Vashingtonskog sporazuma, koji su potpisali Hrvati i Bošnjaci, doprinijelo evidentnoj neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH?
Osnove ovog sporazuma davno su napuštene. Neki međunarodni dužnosnici vjerovali su da mogu eliminirati utjecaj hrvatskog naroda kao jednakopravnog u BiH. Oni su, nažalost, potcijenili političke okolnosti u BiH, nisu zapravo shvatili da će BiH bez potpune ustavne jednakosti tri konstutivna naroda biti neodrživa i neupravljiva.

Špekulira se da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija taktizira, s krajnjim ciljem da dva HDZ-a istisne iz vlasti. Realno, je li to i moguće i do čega bi dovelo eventualno isključivanje legitimnih predstavnika Hrvata iz procesa konstituisanja vlast?

To nisu špekulacije, SDP je pokušao eliminirati predstavnike HDZ BiH iz vlasti, kao i 2000. godine. Zagovaranje programske koalicije SDP-a i Hrvatske stranke prava BiH je ismijavanje programskog načela kroz koji se prepoznaje nevjerodostojnost politike SDP-a. Praktično nemoguće je zanemariti volju 90 posto hrvatskog glasačkog tela, a da vlast na svim razinama funkcionira. Teoretski jeste moguće zlorabiti „nakaradni" Izborni zakon, ali bi u tom slučaju počelo odumiranje izvršne vlasti u BiH, izjavio je Čović za beogradsku Politiku.