Budimir nakon uhićenja nikoga nije pomilovao

Živko Budimir, pomilovanja, Živko Budimir, Živko Budimir
Predsjednik FBiH je, prema vlastitom priznanju, do tada imao u prosjeku devet pomilovanja mjesečno.

"Nije bilo pomilovanja od događaja u travnju jer nismo dobijali ništa od Ministarstva pravosuđa FBiH, nismo imali niti jedan zahtjev upućen od njih", rekla je Sandra Radeljak, Budimirova savjetnica za pravna pitanja, pišu Nezavisne novine.

Predsjedniku FBiH zahtjeve za pomilovanja upućuje Povjerenstvo za pomilovanja Ministarstva pravosuđa FBiH, čiji je predsjednik Hidajet Halilović takođe uhićen 26. travnja kada i Budimir.

Radeljak je kazala da je bilo pomilovanja od početka ove godine do travnja, ali nije mogla reći koliko s obzirom na to da se analiza pomilovanja radi na kraju godine, dok je dodatna okolnost ta što je dokumentacija iz ureda predsjednika izuzeta.

Ni u Ministarstvu pravosuđa FBiH nisu imali ove informacije jer još nisu uradili izvještaj s obzirom na to da je materijal u Tužiteljstvu BiH, koje vodi istragu u slučaju pomilovanja.

Ipak, prema dostupnim podacima, Budimir je donio odluke o oko 50 pomilovanja u prvim mjesecima ove godine. Naime, prema ranijim podacima Povjerenstva za pomilovanja, Budimir je od svibnja 2011. do prosinca 2012. godine pomilovao 162 osobe, a po Budimirovim podacima iznesenim ranije u federalnom parlamentu, on je od svibnja 2011. do travnja 2013. godine donio 218 odluka o pomilovanju.